Manje žena u društvenom, ekonomskom i političkom životu

Napredak u poštovanju prava žena je evidentan, ali Crna Gora i dalje kaska u primjeni zakona u toj oblasti, poručeno je sa zasijedanja šesnaestog Ženskog parlamenta.

Žene iz javnog života imale su mnogo pitanja za izvršnu vlast, a najviše ih je adresirano na Ministarstvo rada i socijalnog staranja.Jednom godišnje crnogorskim parlamentom vladaju žene. Ovo je 16. put kada su u skupštinskim klupama brojnije od muškaraca i kada se njihov glas jače čuje. Da je napredak ženskih prava evidentan više na papiru nego u stvarnosti, priznaju i u Skupštini."Crna Gora i dalje kaska u implementacije usvojenih zakona, što je učinilo da iako žene čine većinu populacije žene i dalje predstavljaju manjinu u društvenom, ekonomskom i političkom životu Crne Gore", kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović.

A koliko je teško ženi da opstane u političkom i javnom životu, znaju kaže ombudsman, samo one koje su pokušale da budu svijetli primjer u borbi za žensku ravnopravnost."Otpori su višestruki, od otvorenih mizoginih i seksističkih napada i govora mržnje, pa sve do sofisticiranih obika narušavanja njene privatnosti, u kojoj se ne samodovodi u pitanje njena sposobnost i vještina, već i elementarne etičkevrijednosti i moralni kod", kazao je ombudsman Siniša Bjeković.

Izvor:RTCG

Foto:Gradski portal