Institucije nijesu učinile ništa povodom zločina u Štrpcima

Nakon više od tri decenija od zločina u Štrpcima, suvišno je govoriti o bilo kakvom osjećaju prava i pravde, ako ni danas nemamo odgovore na pitanja ko su počinioci i nalogodavci ovog zločina, saopštili su iz Bošnjačke stranke, povodom obilježavanja godišnjice od otmice i ubistva 19 putnika, koje su srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima otetim iz voza na stanici Štrpci.

I danas, 31 godinu nakon zločina u Štrpcima, kako navode, dijele bol i tugu sa porodicama ubijenih putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. "Jasno je da institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju svi akteri ovog zločina. Više puta smo upozoravali da je iluzorno govoriti o bilo kakvom napretku u poglavljima 23 i 24, sve dok se kao društvo ne suočimo s prošlošću, zajednički osudimo sve zločine, a odgovorni budu privedeni pravdi" ocjenjuju iz BS. Pozdravljaju spremnost novog Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića, da će prioritet u radu tužilaštva biti istraga ratnih zločina.

"To je ohrabrujuća izjava i porodice stradalih, ali i cjelokupno društvo očekuju konkretne rezultate. Bošnjačka stranka je amandmanski djelovala na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji su podnijeli poslanici parlamentarne većine, kako bi porodice civilnih žrtava ratova devedesetih ostvarile pravo na socijalnu pomoć države. Vjerujemo u demokratski kapacitet svih poslanika prilikom glasanja, da će uvidjeti važnost da porodice stradalih zločina u Štrpcima, ali i drugih zločina, dobiju pomoć od države”, zaključeno je u saopštenju.

 

Izvor: RTCG

Foto: Bošnjačka stranka