"Puna posvećenost ispunjavanju privremenih mjerila i dobijanje IBAR-a"

Crna Gora je u potpunosti posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i očekuje usvajanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) do ljeta 2024, u toku belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, zaključeno je na sastanku ministra pravde Crne Gore Andreja Milovića i Komesara za pravosuđe EU Didije Rejndersa.

Kako je saopšteno iz resora pravde, sastank je održan u Briselu, u sjedištu Evropske komisije.

Komesar Rejnders je, kako su kazali, izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i temeljnih prava, naglašavajući da je napredak u oblasti vladavine prava ključan za dalji proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji. On je govorio o značajno unaprijedjenoj dinamici rada u Ministarstvu pravde i rezultatima postignutim u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Crna Gora je pokazala posvećenost reformama u pravosudnom sektoru, što je impresivno i ohrabruje dalje korake u procesu integracije", rekao je Rejnders, i naglasio da Crna Gora može da računa na kontinuiranu podršku radnim grupama koje rade na izmjenama zakona i podržao uključenje eksperata EU i Savjeta Evrope.

Milović je, prema njihovim riječima, detaljno upoznao Rejndersa sa ključnim aktivnostima i inicijativama koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju ispunjavanja EU standarda u oblasti pravosuđa. Posebno je, navode, istaknuta očekivanja Crne Gore da će, u toku belgijskog mandata predsjedavanja EU, biti objavljen pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), što bi bio suštinski korak naprijed u procesu evropskih integracija.

"Naša očekivanja su visoka, ali smo svjesni da uspjeh zavisi od kontinuiranog i konkretnog napretka u oblasti reformi pravosuđa, zbog čega Ministarstvo pravde sada radi dinamikom i intenzitetom koji su u Crnoj Gori nezabilježeni od početka pregovora sa EU. Ohrabreni smo podrškom koju dobijamo od Evropske unije i spremni smo da učinimo sve što je potrebno kako bismo osigurali ispunjenje postavljenih ciljeva", izjavio je Milović.

Iz resora pravde su istakli da je sastanak u Briselu bio prilika da se potvrdi snažna posvećenost Crne Gore evropskim integracijama i reformskom procesu, kao i da se razmijene mišljenja o daljim konkretnim koracima i izazovima na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji.

 

IZVOR:RTCG