Vlada dostavila Sporazum Sindikatu prosvjete

Vlada Crne Gore dostavila je jutros Sindikatu prosvjete Sporazum, na osnovu jučerašnjeg dogovora, po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, dok će od početka školske godine kumulativno povećanje iznositi 17 odsto neto.

Premijer Milojko Spajić potpisao je dokument.

  1. Kroz novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (koji će Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje, najkasnije do kraja II kvartala 2024. godine) biće prepoznati koeficijenti za zaposlene u oblasti prosvjete;
  2. Do momenta donošenja sistemskog zakonskog rješenja iz tačke 1, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat prosvjete pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da se iz GKU isključuju koeficijenti složenosti utvrđeni da važe od 01. januara 2025. godine iz člana 22.
  3. Osim navedenog, koeficijenti složenosti za 2024. godinu će se primjenjivati od 01. jula 2024. godine, uz brisanje odredaba kako slijedi: "Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova koji su u tabelama od A do E, dodatno će se razmotriti, o čemu će se donijeli poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine".
  4. Takođe, pored navedenog povećanja, od 01. septembra 2024. godine, kako bi se dodatno unaprijedio status zaposlenih u oblasti prosvjete, a skladu sa dogovorom postignutim između Vlade Crne Gore i Sindikata prosvjete ukupno uvećanje neto zarade u kumulativnom iznosu biće najmanje 17% (uključujući uvećanje iz tačke 3 od 10% u bruto iznosu utvrđenim GKU za oblast prosvjete ("Sl.list CG, br. 151/2022). Iz Sindikata prosvjete su sinoć kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 

Izvo i foto: RTCG