"Makron kazao da je Crna Gora prva naredna članica EU"

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je da je predsjednik Francuske Emanuel Makron na jučerašnjem sastanku kazao da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije i ponudio ekspertsku i svaku drugu pomoć.

Spajić je za Televiziju Crne Gore kazao da je sastanak u Jelisejskoj paleti bio fenomenalan i da Crna Gora ima veliku podršku Francuske. Saopštio je da su razgovarali o jednom strateškom krovnom dokumentu, koji bi bio osnova za partnerstvo dvije zemlje, te da je Makron prihvatio jednu takvu inicijativu. "Govorili smo primarno o strateški krovnom dokumentu koji bi trebalo da bude osnova strateškog partnerstva dvije zemlje, Makron je prihvatio takvu inicijativu. Imaćemo i infrastrukturu u kontekstu razvoja auto-puteva i željeznica, kao i ekologiju. Očekujemo ubrazan razvoj bilateralnih odnosa", rekao je Spajić. Dokument bi bio postavljen na četiri stuba - odbrana, zdravstvo, infrastruktura i ekologija. "Prvo ćemo raditi na odbrani, a već u martu će se sastati ministri zdravlja, oko projekata u toj oblasti. Sarađivaćemo i u infrastrukturnim projektima, što je jako bitno za razvoj autoputeva i željezničke infrastrukture u narednih šest godina, sve ovo će ubrzano pojačati saradnju između dvije zemlje", rekao je premijer.

On je kazao da je Crna Gora dobila ozbiljan vjetar u leđa od Francuske. Spajić je pozvao predsjednika Makrona da dođe u Crnu Goru na obilježavanje 20 godina obnove nezavisnosti i ponudio da se organizuje Samit Evropske političke zajednice upravo u Crnoj Gori tim povodom, što je predsjednik Francuske prihvatio. "Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore pozdravio je poseban senzibilitet predsjednika Makrona za aktuelne bezbjednosne i humanitarne izazove širom planete. Konstatovano je da Crna Gora i Francuska imaju konvergentne stavove u kontekstu izraelsko-palestinskog sukoba, kao i rata u Ukrajini. Naglašeno je da bi Crna Gora mogla biti izuzetno važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu zbog dobrih odnosa koje ima sa susjedima", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka. Takođe, bilo je riječi o važnosti borbe protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine. Predsjedik Vlade Crne Gore dočekan je uz najviše državne počasti, a događaj su ispratile i brojne francuske novinarske ekipe. Premijera danas očekuje sastanak sa francuskim privrednicima, a kako je rekao, među njima vlada veliko interesovanje za Crnu Goru.

Izvor:RTCG