Podrška Vladi da iskoristi novi momenat u proširenju EU

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak je istakao da Crnoj Gori, odnosno novoj Vladi koja je za tri mjeseca napravila pomake, treba dati podršku, novi kredit, kako bi nastavila da radi na reformama.

Stanje u Crnoj Gori se, kako je kazao, jako detaljno prati u Briselu i bitno je da Vlada bude odlučna da iskoristi novi trenutak u procesu proširenja EU, koji neće trajati zauvijek. Kako je kazao Lajčak, pitanje proširenja EU je ponovo na dnevnom redu, iako je bilo manje aktualeni posljednjih desetak godina. "Zadnjih deset godina to nismo imali, a paradoks je da je to zbog rata u Ukrajini, da je EU ponovo shvatila da treba da budemo ozbiljni prema Balkanu, isto kao i prema Ukrajini i Moldaviji.

Znam koliko je bitno za države iz regiona da imaju realnu kredibilnu perspektivu da bi ušle u sve te potrebne reforme koje su teške i bolne. Znači, ta perspektiva sad postoji. Imamo novu priliku, da se ozbiljno napreduje na evropskom putu i pitanje je ko je spreman da iskoristi taj trenutak, jer taj trenutak neće da traje zauvijek", naglasio je Lajčak. On je dodao da Crna Gora ulazi u tu novu situaciju kao lider pregovaračkog procesa, ali da sa druge strane, treba da budemo svjesni da za zadnjih nekoliko godina nije bilo puno napretka, jer nije bilo dovoljno reforme.

"Zato treba da damo kredit novoj trenutnoj vladi Crne Gore, koja je za manje od tri mjeseca uradila puno konkretnih stvari i prije svega imenovanja u oblasti sudstva, ali i neke druge odluke. Naravno, to se jako detaljno prati u Briselu i bitno je da Vlada nastavi na tom putu i ja mislim da je ona odlučna da nastavi i iskoristi taj trenutak i mislim da vrlo brzo Crna Gora može da značajno napreduje suštinski na evropskom putu prema članstvu EU", zaključio je Lajčak. Podsjećamo, juče se specijalni predstavnik EU sastao sa premijerom Milojkoma Spajićem  na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Izvor:RTCG