"Nova vlast i crnogorski predsjednik demonstrirali proevropsku poziciju"

Nova vlast i novi predsjednik Crne Gore u više navrata su demonstrirali izrazitu proevropsku poziciju, izjavio je slovenački premijer Robert Golob. On je to istakao uoči Samita Evropska unija - Zapadni Balkan, koji se održava u Briselu.

"Vjerujem da su ovu promjenu primijetile i evropske institucije i zaista se nadam da će u narednom periodu, možda šest mjeseci, biti napravljen i napredak u oblasti približavanja Crne Gore evropskim institucijama", saopštio je Golob. I predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je juče  u Briselu da je Samit prilika da se zemljama kandidatima, uključujući Crnu Goru, uputi dodatan politički podstrek kako bi implementirale potrebne reforme.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, u čijem fokusu je dalje približavanje dvije strane, ali i pojedina sporna pitanja, održava se danas u Briselu. Lideri Zapadnog Balkana u Briselu će razgovarati s liderima zemalja Evropske unije na sastanku kojim će dominirati teme o tome na koji način dvije strane zajedno i efikasno mogu odgovoriti na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.

Izvor: RTCG