Spajić: Podržavamo zahtjeve Sindikata prosvjete

Premijer Milojko Spajić kazao je da Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata prosvjete.  

Spajić je u objavi na mreži X naveo da je "zajednički rad na otklanjanju problema krucijalan" i da je oblast prosvjete "jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva". Podsjetimo, Vlada i Sindikat prosvjete danas nijesu uspjeli da se dogovore oko povećanja plata, koje je, kako ta radnička organizacija tvrdi garantovana Granskim kolektivnim ugovorom od 1. januara 2024. godine. "U susretu s predstavnicima Sindikata prosvjete, istakao sam da Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata da bi trebalo da se unaprijedi materijalni položaj, ali i uslovi rada prosvjetnih radnika i to kroz dugoročna, sistemska, rješenja.

Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu dana, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni. Nije potpisala Sporazum niti u okviru limita potrošnje planirala povećanje zarada prosvjetnih radnika.

U fokusu nove Vlade su urgentni problemi u prosvjetnom sistemu: vršnjačko nasilje u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima. Zajednički rad na otklanjanju problema je krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva", napisao je Spajić. Spajić je dodao se mora prekinuti praksa da se problemi koji traže sistemski odgovor rješavaju stihijski, kako bi kratkoročno zadovoljili zahtjeve. "Neophodno je krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema i partnerstvom Vlade i Sindikata donijeti dugoročna rješenja za sve otvorene probleme u prosvjeti", kazao je Spajić.

Izvor:RTCG