Stanovništvo pograničnih područja lakše će prelaziti granicu

Vlada je utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o graničnoj kontroli, čijim će se donošenjem stanovnicima koji žive u pograničnom području omogućiti prelazak državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza.

Kako je saopšteno iz Vlade, izmjenama tog zakona stvoriće se pravni osnov za određivanje naknade troškova od 30 eura za obradu zahtjeva i izdavanja pogranične propusnice ili dozvole za pogranični saobraćaj, po principu reprociteta i saglasno potpisanim bilateralnim sporazumima o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj sa Bosnom i Hercegovinom, Republikom Srbijom i Republikom Kosovo.

“Cilj dopuna Zakona je da se, u duhu dobrosusjedskih odnosa, stanovništvu koje je nastanjeno u pograničnim područjima Crne Gore i susjednih država olakša kretanje između pograničnih područja i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje. Takođe, Zakon je usaglašen sa Uredbom (EZ-a) br. 1931/2006 Evropskog parlamenta i vijeća, kojom se utvrđuju pravila o pograničnom saobraćaju na vanjskim granicama država članica EU”, saopšteno je iz Vlade.

Izvor:RTCG