DPS inicirao kontrolno saslušanje povodom rezultata na PISA testiranju

Klub poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) inicirao je kontrolno saslušanje ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović, povodom situacije u obrazovnom sistemu koja je rezultirala alarmantno lošim rezultatima PISA testiranja crnogorskih učenika.

Iz kluba poslanika te stranke saopštili su da je cilj inicijative da se pravovremeno reaguje. „Kao i da se sve institucije angažuju kako bismo u najkraćem roku počeli da radimo na rješavanju problema, omogućili đacima bolje obrazovanje i posljedično, bolji plasman na sljedećem testiranju“, kaže se u saopštenju. Navodi se da su rezultati prezentovani u ponedjeljak, koji su najgori od 2012. i slabiji od onih iz 2018. godine, ukazali na konstantni pad kvaliteta obrazovanja u posljednjih nekoliko godina. Iz DPS-a su rekli da su njihovu inicijativu već podržale Socijaldemokrate i Hrvatska građanska inicijativa.

„Imajući u vidu da bi stvaranje što boljih uslova za napredak i razvoj naše djece, i obezbjeđivanje pretpostavki za kvalitetniji rad nastavnog kadra, trebalo da bude interes svih predstavnika u Skupštini bez obzira na političku orijentaciju, nadamo se da će inicijativa biti podržana od svih stranaka u parlamentu“, kaže se u saopštenju.„U kompaniji smo stava da je čast biti dio crnogorske priče.

Vjerujem da nova Vlada može pokrenuti renesansu. Smatram da Crna Gora može mnogo u narednih deset godina i radujemo se tome“, istakao je Saviris. Na sastancima je ocijenjeno da je potrebno u najkraćem roku riješiti pitanje kvaliteta usluge i kapaciteta na aerodromima. Sagovornici su se, kako je saopšteno, saglasili da je ulaganje u edukaciju stručnog, domaćeg kadra ključno za dalji razvoj privrede, posebno u domenu produženja turističke sezone što je u interesu države i cjelokupne turističke privrede.

Izvor:MINA