Nužne promjene u sistemu obrazovanja

Potpredsjednik Mladih Evrope Sad  Darko Savović saopštio je da rezultati PISA-e upućuju na nužnost promjena u obrazovanju. "Višedecenijska degradacija obrazovnog sistema, ideala i vrijednosti u Crnoj Gori su ponovo kvantifikovano prikazani jučerašnjim izvještajem o rezultatima PISA testiranjem.

Razočaravajući rezultati su jasan pokazatelj situacije u kojoj je partitokratija pronašla svoj put do obrazovanja, te svojim prepoznatljivim načinom djelovanja - neradom i neuspjelim reformama inhibirala razvoj mladih", navodi se u saopštenju. Mladi Crne Gore koji se, kako navodi Savović, prvom pravom prilikom otisnu na školovanje u inostranstvo, u drugim obrazovnim sistemima pokazuju sav svoj kvalitet, potencijal, volju za konstantnim napretkom i sjajne rezultate.

"Ta činjenica mora biti jasna smjernica, ne treba tražiti krivce među mladima, već isključivo u sistemu koji je posljednjih decenija promijenio formu ali ne i suštinu", navodi se u saopštenju. Kako kaže, izlaz iz kontinuirane degradacije vidi u tri ključne tačke: "Modernizaciji obrazovnog sistema u skladu sa potrebama današnjeg društva i budućih izazova, povratku značaja profesiji prosvjetnog radnika kao ključne karike u prosperitetu pojedinca i društva i kreiranju progresivnog sistema koji bi znao da nagradi dobar rad nastavnika i učenika.

U tom kontekstu, Mladi Evrope vjeruju da će novo rukovodstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u strateškom okviru razvoja obrazovanja integrisati temeljne reformske inicijative". Savović ističe da napredak u obrazovnom sistemu ne smije biti dnevnopolitički kamen spoticanja i žrtva partijskog kadriranja obrazovnih institucija, već poziv na zajednički napor cijelog društva kako bi mlada osoba u Crnoj Gori postala centralni dio opšteg progresa.

Izvor:RTCG