“Ne razumijem zašto je rukovodstvo BS ćutalo o popisu”

Bošnjačko vijeće ne razumije na čemu je svoj stav o ćutanju zasnivalo rukovodstvo Bošnjačke stranke, kazao je Portalu RTCG potpredsjednik Bošnjačkog vijeća dr Bejto Šahmanović, govoreći o popisu stanovništva koji bi trebao da bude održano od 3. do 18. decembra.

Kako ocjenjuje Šahmanović, najveća zasluga Bošnjačkog vijeća je što su svo vrijeme spuštali tenzije, bili konstruktivni i odgovorni partneri, ali i radili na jačanju povjerenja u cijeli proces. “Koji će na kraju nadamo se rezultirati transparentnim, kredibilnim i legitimnim popisom koji će priznati sve zainteresovana strane. U isto vrijeme, razumjeli smo zahtjeve i potrebe građanske opozicije, kao i njihovo razmišljanje na čemu su zasnivali svoj stav, koji je bio skroz legitiman ali nismo razumjeli na čemu je svoj stav o ćutanju zasnivalo rukovodstvo Bošnjačke stranke.

Cijeli proces oko popisa stanovništva, za bošnjački narod bi bio mnogo lakši da je Bošnjačka stranka, kao partija koja treba da zastupa interese Bošnjaka, bila dio vladajuće strukture”, kategoričnan je Šahmanović. Kako je pojasnio, participacijom u vlasti, taj kontrolni mehanizam bi imao veći nivo. “Nažalost, to se nije desilo i ostaje veliki znak pitanja zbog čega je to tako. Nadam se da će organi BS-a uskoro zasijedati i dati odgovore na mnoge enigme koje i dalje postoje. No, ono sto je važno jeste da je ovim postupkom započeta nova stranica saradnje Bošnajčkog vijeca, kao krovne institucije Bošnjaka sa Vladom Crne Gore, koja će se nastaviti kroz našu želju za izmjenom i dopunom Zakona o manjinskim pravima i slobodama za šta će nam trebati kompetentni I slobodnomisleći ljudi”, poručuje Šahmanović.

Kako je istakao, uloga Bošnjačkog vijeća u čitavom procesu oko popisa, bila je da ispregovara kontrolne mehanizme sa Vladom i premijerom Milojkom Spajićem. “Mislim da je premijer zaista pružio ruku i pokazao otvorenost za dijalog. Podsjećamo da su Vijeća/Savjeti manje brojnih naroda prva izašla sa zahtjevima za ispunjavanje kontrolnih mehanizama za popis, u vrijeme dok je bila i Vlada premijera Abazovića koja očigledno nije imala sluha za tako nešto. Naišli smo na razumijevanje sa novom vladom i pokrenuli razgovor koji je rezultirao potpisivanjem sporazuma, čime smo do kraja demistifikovali cijeli proces, ali i vratili povjerenje u institucije države Crne Gore”, istakao je Šahmanović.

 

 

Izvor:RTCG