Milatović na klimatskom samitu u Dubaiju

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović učestvovaće na Samitu svjetskih lidera, koji počinje danas u Dubaiju u okviru 28. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP28 UAE).Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Milatović učestvuje na Samitu na poziv predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

"COP28 predstavlja najznačajniji samit svjetskih lidera, gdje se govori o globalnim izazovima u oblasti klimatskih promjena", kaže se u saopštenju. Kako se navodi, na samitu se očekuje učešće više od 150 svjetskih lidera. Dodaje se da na godišnjem klimatskom sastanku Ujedinjenih nacija (UN) učestvuju zemlje potpisnice originalnog klimatskog dokumenta UN-a iz 1992. godine. Najavljeno je da će, nakon uvodnog dijela prvog dana samita, Milatović govoriti na panelu posvećenom adaptaciji na klimatske promjene, nakon kojeg će izložiti nacionalnu izjavu na glavnom plenumu samita.

On će prisustvovati dodjeli nagrada za održivi razvoj koje organizuje Al Nahajan, a biće i gost na svečanosti povodom obilježavanja 52. Nacionalnog dana Ujedinjenih Arapskih Emirata. “Na marginama samita na kojem će učestvovati brojni svjetski lideri, Milatović će imati niz bilaterateralnih, kao i susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija”, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, prioriteti COP28 uključuju ubrzanje pravedne tranzicije energetskog sektora, reformu klimatskog finansiranja, stavljanje prirode i života u središte akcija koje tretiraju klimatske promjene i obezbjeđivanje dalje inkluzivnosti.

Izvor:RTCG