Blizu smo deblokade pravosuđa

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je da će se u narednih mjesec dana izabrati Vrhovni državni tužilac i tri člana Sudskog savjeta.

To će, kako je istakao u emisiji "Argumenti" na TVCG, značiti potpuna deblokada crnogorskog pravosudnog sistema. Komentarišući izbor Faruka Resulbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda, Bečić je u emisiji "Argumenti" na TVCG kazao da je ispunjeno njegovo obećanje koje se odnosilo na to da će sedmi sudija biti izabran u novembru. Istakao je da nije čuo da je bilo ko Resulbegovića osporio u moralnom ali ni u profesionalnom smislu.

"Naše je zaovoljstvo što je za Resulbegovića glasalo i više od potrebnih 49 poslanika. Oni su poslali snažnu poruku koja je samo početak dobrih i optimističnih vijesti koje očekujemo u narednom periodu", kazao je Bečić. Bečić je kazao da sa značajnom dozom optimizma gleda na rješavanje preostala dva pitanja, a to je izbor Vrhovnog državnog tužioca i tri člana Sudskog savjeta. Smatra da će oni biti izabrani u narednih mjesec i po dana, što će značiti potpunu deblokadu crnogorskog pravosudnog sistema.

"To znači i jedna snažna injekcija našim evropskim integracijama", kazao je Bečić. Komentarišući prepiske iz Skaj aplikacije Bečić je kazao da vidi veliku uznemirenost i da se njih plaše samo oni koji su krivi.  "Prepiske i dokaza iz Skaja se plaši samo neko ko je nešto učinio ili ko osjeća neku vrstu krivice. Niko ne spori da je neko to razmijenio bilo u tekstualnom, audio ili video sadržaju", istakao je on.

 "Došlo je vrijeme da se u brojnim pravosudnim postupcima u saradnji sa Europolom, prema podacima sa Skaj aplikacija drugim postupcima i procesima potvrdi mnogo toga u šta smo sumnjali prije nekoliko godina, vidjeli ste do čega je bilo dovedeno i ko se danas nalazi na optuženičkoj klupi ukoliko govorimo o vrhu sudstva i ljudima u tužilaštvu, policiji i drugim strukturama koji bi trebali da budu obrzac moralnog postupanja", poručio je Bečić.

Naglasio je da se u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj donose pravosnažne presude gdje je u tom postupku Skaj priznat i tretiran kao dokaz. "Skaj prepiska pokazuje slom institucija koji smo doživljavali u nekom prethodnom periodu. Nema veće izdaje i bruke za jednu državu od onoga što smo vidjeli u Skaju i onoga što su nam priredili mnogi rukovodioci i djelovima institucija sistema koji su trebali da štite Ustav, zakon, pravo i pravdu", kazao je Bečić.

 Bečić je istakao da nikada više mafija neće biti jača od države. "Imate sad ljude koji upravljaju procesima, treba nam reforma, mnogo kvalitetnih čistih i poštenih kadrove u brojnim insistucijama, ne može jedan čovjek da uradi sve sam ali možemo zajedno u homogenom i kompaktnom radu. Bečić je naglasio da je cilj ove Vlade i politike da Crne Gora bude zemlja jakih institucija u kojoj će se rukovodioci mijenjati i smjenjivati, kao i ekonomski socijalno, društveno i politički osnaženih građana."Ukoliko imate ta dva cilja ispunjena, vi imate garant jake i stabilne i vječne Crne Gore", poručio je Bečić.

Izvor: RTCG