Izbor Resulbegovića bitan za evropske integracije

Demokratska Crna Gora podržaće kandidata Faruka Resulbegovića za sedmog sudiju Ustavnog suda. Bošnjačka stranka će biti uzdržana, a Resulbegović će podršku dobiti i od poslaničkog kluba SNP.

To su poručili gosti emisije "Okrugli sto" na Parlamentarnom kanalu. "Demokratska Crna Gora ima jasan stav, podržali smo ga i u prvom krugu. Poslanički klub DCG glasaće za njega. Svi oni argumenti koji su nas opredijelili za glasanje za njega u prvom krugu opredijeliće nas i sjutra", istakao je poslanik DCG Duško Stjepović. Naglasio je da Resulbegović ima izvanrednu radnu biografiju, iskustvo i radnu etiku. "Ništa drugo ne može biti rezultat sjutrašnjeg glasanja, a dodatan podstrek da izaberemo nedostajućeg sudiju je izvještaj EK. To nam je impuls da konačno kompletiramo Ustavni sud da on bude funkcionalan", istakao je Stjepović.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić istakao je da će taj polički subjekat biti uzdržan prilikom glasanja. "Bili smo uzdržani u prvom krugu, i isto će se desiti i sada. Bošnjačka stranka nije konsultovana i nijesmo obavili razgovore sa ljudima koji bi trebali da vode razgovore na ovu temu. Niti smo konsultiovani niti je došlo do promjene stavova", istakao je Gutić. Kaže da će poštovati bilo koju odluku parlamenta.

Poslanik SNP-a Bogdan Božović istakao je da će poslanički klub SNP-a podržati Resulbegovića. "Svi znamo koliki je značaj US u svakoj državi. US obezbjeđuje i kredibilitet izbornog procesa. Mislim da je do izbora sva četiri kandidata trebalo da dođe i ranije. Mada je postojao interes ili želja DPS-a da Ustavni sud ostane i dalje zarobljena institucija. Imamo sjutra mogućnost da izaberemo sedmog sudiju US.

To moramo da uradimo i zbog građana i zbog našeg puta ka EU", istakao je Božović. Do sada, kako navodi, nijesmo uspjeli da čujemo nijednu kritriku na račun Faruka Resulbegovića. Advokat Zdravko Begović istakao je da je lijepo čuti da politička većina ima saglasnost oko osobe koja će se sjutra birati za sedmog sudiju Ustavnog suda. "Ja sam zadovoljan i kao advokat i kao građanin što će sjutra doći do izbora sedmog sudije Ustavnog suda, kako bi se izbjegle i određene političke kalkulacije. Ja sam optimista i radostan sam što su se desile te promjene, jer se bavim i poslom koji zavisi od rada sudija u Ustavnom sudu", istakao je Zdravko Begović.

Izvor:RTCG