Omogućićemo da profesionalci preuzmu odgovornost u pravosuđu

Skupština Crne Gore u narednim danima izvršiće vrlo važne izbore i imenovanja u pravosuđu i omogućiti da profesionalci čistih biografija preuzmu odgovornost za popravljanje stanja u toj oblasti, rekao je predsjednik parlamenta Andrija Mandić.

Mandić je, na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, kazao da se Crna Gora dugo vremena nalazi na putu evropskih integracija, podsjećajući da je najnovije proširenje Evropske unije (EU) bilo prije više od deset godina. “Upravo onako kako su zemlje istočnog bloka gledale ka zapadu, tako sada zemlje Jugoistočne Evrope (JE) gledaju svije susjede koji su već odavno dio evropske porodice”, naveo je Mandić. On je rekao da sve zemlje JE svjesne da proces pristupanja nije jednostavan ni brz, kao i da je potrebno izuzteno mnogo rada, truda i zalaganja kako bi država koja je u procesu pregovora zatvorila sva poglavlja, odnosno dostigla nivo razvijenosti društva. Kako je Mandić naveo, Crna Gora je geografski mala ali izuzetno ponosna država koja je nakon pada Berlinskog zida, umjesto da “sprovede prijeko potrebne refome i otklon od dotadašnjeg komunističkog režima” ostala pod njegovom kontrolom.

Prema njegovim riječima, u avgustu 2020. godine, učinjena je velika stvar i u Crnoj Gori je po prvi put došlo do demokratskih promjena vlasti. “Autokratski režim koji je vladao Crnom Gorom od 1945. a koji se, nakon demokratskih promjena devedesetih samo vješto zakamuflirao, nastavivši da vrši represiju nad slobodomislećim građanima, konačno je smijenjen voljom naroda”, naveo je Mandić. On je rekao da je crnogorsko društvo opterećeno organizovanim kriminalom i korupcijom “koje je bivši režim sistematski potpomagao i hranio”. Kako je Mandić kazao, nije ni čudo da se u procesu evropskih integracija insistira na poglavljima 23 i 24, što je preduslov da se može voditi ozbiljna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. “Napravili smo velike korake u toj borbi ali ključne bitke za ozdravljenje i pomirenje našeg društva tek su pred nama”, poručio je Mandić.

On je rekao da su prethodne tri godine bile turbulentne ali da Crna Gora napokon ima stabilnu vlast koja je sačinjena od stranaka i pokreta koje su apsolutno posvećene njenom evropskom putu ali i stvaranju demokratskog i inkluzivnog društva. “Vjerujemo, a samim tim i radićemo da naša država postane prva naredna članica EU”,dodao je Mandić. On je rekao da su pred njima fundamentalno važne reforme u pravosuđu, dodajući da ključna bitka koju Crna Gora treba da vodi jeste ona protiv organizovanog kriminala i korupcije. “Skupština Crne Gore u narednim danima izvršiće vrlo važne izbore i imenovanja u pravosuđu i omogućiti da profesionalci čistih biografija preuzmu odgovornost za popravljanje stanja u toj oblasti”, poručio je Mandić.

On je kazao da žele da, kroz svoj rad u Skupštini, konkretnim djelima pokažu da mogu da naprave iskorak koji njihovi prethodnici “nijesu mogli godinama da urade”. “Nema sumnje i mi to očekujemo da naši evropski partneri budu uz nas i da ćemo, upravo time što će Crna Gora postati prva naredna članica EU pokazati i drugim zemljama da možemo da imamo fer i poštenu utakmicu ali i da svi želimo da budemo dio EU”, rekao je Mandić. On je kazao. da će sa mjesta predsjednika Skupštine dati svoj maksimum da se ključne reforme sprovedu što efikasnije. Kako je Mandić zaključio, upravo ključne reforme u crnogorskom društvu dovešće do onog za šta se najveći broj građana zalaže – spuštanje tenzija, inkluzivnost i međunacionalno pomirenje.

 

Izvor:RTCG