Bečić: Očekujem detaljnu analizu organizacionih jedinica policije

Reforme u bezbjednosnom sektoru zahtijevaju posebnu pažnju i predanost, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić, dodajući da očekuje detaljnu analizu svih organizacionih jedinica unutar Uprave policije. Bečić se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Viorel Ardelean.

On je naveo da je uvijek naglašavao da je, iako se političke pozicije mijenjaju, neophodno da prevlada ono što ujedinjuje – zajedničko dobro. „Podrška koju imamo, potreba koju osjećamo i vrijednosti u koje vjerujemo su kamen temeljac naše budućnosti", kazao je Bečić. On je naglasio važnost prozapadne i proevropske orijentacije Crne Gore. „Sa snažnom podrškom građana, koja je među najvećima u Evropi, i uz unutrašnji mir i slogu koju gradimo, Bečić je izrazio uvjerenje u neizbježnu promjenu – oslobođenje od starih okova i barijera koje su nas decenijama sputavale“, navodi se u saopštenju. Iz kabineta Bečića rekli su da je na sastanku osnažena vitalna potreba da Crna Gora ostane pouzdan NATO saveznik i da Zapadni Balkan ostane u srcu evropske perspektive.

Navodi se da ojačavanje veza s članicama EU i NATO-a nije samo želja, već neophodnost koja se nameće kao primarna tendencija vanjske politike. "Pred nama su reforme koje su od esencijalne važnosti – reforma pravosuđa je tu kao naš imperativ," kazao je Bečić. Bečić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, optimista po pitanju mogućnosti skorijeg izbora sedmog sudije Ustravnog suda. Reforme u bezbjednosnom sektoru, kako je istakao, zahtijevaju posebnu pažnju i predanost. Prema riječima Bečića, osnaživanje odjeljenja koje se bave kontrolom imovine i životnog stila policijskih službenika, kao i podizanje kvaliteta obrazovanja na Policijskoj akademiji, su prioriteti koji ne trpe odlaganje.

„Očekujem detaljnu analizu svih organizacionih jedinica unutar Uprave policije, u smislu kadrovske popunjenosti, stručnosti osoblja za realizaciju zadataka, finansijskih potreba organizacionih jedinica, analizu nedostataka u radu službenika policije, analizu efikasnosti rada i ostvarenih rezultata i uspostavljenih procedura rada, istakao je Bečić. On je naglasio da je potrebno formiranje Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, što će dodatno unaprijediti pravosudnu efikasnost. „Ambasador je izrazio spremnost za kontinuirani rad na primjeni EU politika, što je Bečić snažno podržao, dodajući da je ovo partnerstvo ključno u ostvarivanju naše evropske budućnosti, budućnosti koju će naša djeca ponosno naslijediti“, kaže se u saopštenju. Bečić je naveoda danas Crna Gora stoji ujedinjena i spremna za izazove koje donosi novo doba, vođena principima koji su temelj suvereniteta i samoodređenja.

Izvor:MINA