Usvajanjem Zakona približili se međunarodnim standardima

Usvajanjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata Crna Gora se približila međunarodnim standardima, a počet je veoma važan proces legalizacije bepravno podignutih objekata , saopštio je premijer, Duško Marković.

On je to kazao danas u Parlamentu, komentarišuči poslaničko pitanje šefa kluba manjinskih partija, Gencija Nimambegua, kako cijeni rezultate ostvarene implementacijom Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Marković je podsjetio da je u ponedeljak istekao rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

On je kazao da je prije usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji objekata krajem prošle godine, na maloj teritoriji Crne Gore, postojalo više od 600 različitih planskih dokumenata.

Prema novom Zakonu, kako je naveo Marković, sva započeta planska dokumentacija trebalo bi da bude usvojena do 1. oktobra, nakon čega će se pristupiti izradi novog plana za teritoriju cijele države, čiji se završetak očekuje za tri godine.

“Neposredni angažman lokalnih samouprava predstavlja snaženje njihove nadležnosti”, smatra Marković.

On je rekao da, prema Ministarstva održivog razvoja i turizma u Crnoj Gori postoji oko 100 hiljada bespravno sagrađenih objekata, dok prema podacima Uprave za nekretnine taj broj iznosi 40 hiljada.

Kako je naveo Marković, u početku je bilo malo zahtjeva za legalizaciju, ali je u poslednjih mjesec zabilježen porast broja zahtjeva.

Marković je rekao da je do isteka roka za legalizaciju jedinicama lokalnih samouprava podnijeto na desetine hiljada zahtjeva, a najviše u Podgorici, Baru, Herceg Novom, Budvi i Ulcinju.

Prema njegovim riječima, cilj formirnja urabanističko građevinske inspekcije je objedinjavanje poslova četiri inspekcije i to inspekcije zaštite prostora, urbanističke, građevinske i komunalne inspekcije, kako bi se izbjegao mogući sukob nadležnosti i djelovalo centralizovano i efikasno.

Marković je rekao da je od 1. januara do 1. jula urbanističko građevinska inspekcija izvršila nadzor nad 801 objektom, a donijeto je više od 300 rješenja.

On je naveo da je orto-foto snimanje na većini teritorije Crne Gore završeno.

“Novac dobijen legalizacijom bespravno podignutih objekata biće iskorišćen za poboljšanje uslova života i infrastrukture na prostorima gdje je izvršena legalizacija, kazao je Marković.

 

Izvor: mina