Stečajni upravnici moraće da imaju licencu

Stečajni upravnici moraće ubuduće da imaju licencu za rad, a da bi obavljali posao od njih će se tražiti najmanje pet godina radnog iskustva sa visokim obrazovanjem, predviđeno je Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o stečaju.

Kako se precizira u tom dokumentu, za upravnike neće moći da budu imenovane osobe osuđivana za krivično djelo koje ih čini nedostojnim za obavljanje ovog poslova, one protiv kojih se vodi postupak po službenoj dužnosti, kao ni oni kojima je izrečena mjera zabrane obavljanja poziva, djelatnosti i dužnosti.

Upravnici će, kao i do sada, morati da imaju položen stručni ispit, crnogorsko državljanstvo i da budu na listi stečajnih upravnika, pišu Dnevne novine.“Licencu izdaje Ministarstvo pravde za vrijeme od pet godina i može se produžiti za isti period u skladu sa ovim zakonom”, navodi se u Nacrtu koji je od ponedjeljka na javnoj raspravi.

Zahtjev za izdavanje licence podnosiće se Ministarstvu pravde, a prilikom odlučivanju o njenom produženju cijeniće se mišljenje stručnog odjeljenja Privrednog suda, pohađanje obuka i seminara na teme iz oblasti stečaja i broj postupaka u kojima je kandidat odbio da postupa kao stečajni upravnik i razlozi odbijanja.

izvor: rtcg