Presuda u postupku protiv Lidije Mitrović 2. novembra

Završeno je suđenje privremeno suspendovanoj specijalnoj tužiteljki Lidiji Mitrović, a izricanje presude zakazano je za 2. novembar, javila je TVCG. Mitrovićeva se optužnicom tereti da je zloupotrijebila službeni položaj, odnosno, da je primjenom Instituta odgađanja krivičnog gonjenja pribavila korist za šest osoba.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić istakao je u završnim riječima da je u toku dokaznog postupka nesumnjivo utvrđeno da je Mitrovićeva izvršila krivično djelo za koje se tereti. S druge strane, odbrana tvrdi suprotno. Advokat Zoran Piperović rekao je da krivica nije dokazana i da očekuje da bude izrečena oslobađajuća presuda.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv Mitrovićeve jer je, kako su naglasili, kao javna funkcionerka, protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević. Navodi se da je to uradila tako što je od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora, iako je znala da se za to djelo ne može koristiti ovaj institut.

Izvor:RTCG