"Nije svaka stranka za EU, NATO i borbu protiv korupcije"

Posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO i borbi protiv korupcije, ne ispunjava svaka stranka u crnogorskom političkom spektru, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar govoreći o pregovorima o novoj vladi. Eskobar je Glasu Amerike kazao da vjeruje i da predsjednik Jakov Milatović" i mandatar Milojko Spajić dijele te ciljeve i da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje vjeruju da će ih ispuniti.

"Postoje neki narativi koji veoma odmažu. Jedan je da bi isključivanje najveće anti-zapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu", naveo je Eskobar. On je dodao da je drugi da bi se isključili glasovi etničkih Srba. "Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vlade ne postoji anti-srpsko raspoloženje.

U stvari, priličan broj ima značajan dio birača koji su etnički Srbi", istakao je Eskobar. On je rekao da postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. "To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo - ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima", ukazao je Eskobar.

Upitan kako bi SAD reagovale kada bi koalicija "Za budućnost Crne Gore" bila dio vlade, imajući u vidu da je Spajić, kako pojedini smatraju, pod pritiskom, uključujući i Milatovića, da se to desi, Eskobar je odgovorio da postoji mnogo pritiska koji dolazi s jedne strane. "Međutim, bilo je mnogo preporuka, ne bih rekao zahtjeva, već preporuka iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije", naveo je Eskobar.

On je kazao da Crna Gora, ako to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. "Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se posle dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje", rekao je Eskobar. Upita da li su mu vidljivi spoljni pritisci na proces formiranja vlade u Crnoj Gori, naročito iz Srbije, Eskobar je kazao da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu. "Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi", poručio je Eskobar.

Izvor:RTCG