Snažna podrška Italije evropskom putu Crne Gore

Predsjednik Republike Italije Serđo Matarela kazao je da Evropska unija ne može biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana i da Crna Gora može da računa na punu podršku Italije i saradnju korisnu za sve reforme koje zemlja treba da sprovede. Matarela je to kazao tokom sastanka sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Milatović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti toj zemlji na poziv predsjednika Republike Italije Serđa Matarele. Kako se navodi u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore Matarela je u čast predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića priredio i svečani ručak u Palati Kvirinale. Milatović je, kako su kazali, u Rimu dočekan uz najviše vojne i državne počasti. Dva državnika ocijenila su da su odnosi Crne Gore i Italije odlični i sadržajni. Milatović je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je posjeta Italiji prva posjeta državi članici G7 od njegovog stupanja na dužnost.

"Moj dolazak u Italiju u simboličnom smislu pokazuje da Crna Gora nema prirodnijeg partnera i bližeg susjeda sa one strane Jadrana od Italije, sa kojom je povezana kako istorijskim vezama tako i intenzivnom političkom i ekonomskom saradnjom. Dvije zemlje su partneri u nizu regionalnih inicijativa, a bilateralni odnosi dodatno su ojačani savezništvom u NATO Alijansi. Zahvaljujem se na dosadašnjoj sveukupnoj i kontinuiranoj podršci Italije ostvarenju našeg spoljnopolitičkog prioriteta – članstvu u Evropskoj uniji.

Siguran sam da na tom putu možemo da računamo na snažnu podršku Rima u narednom periodu", poručio je Milatović. On je predsjednika Matarelu pozvao da posjeti Crnu Goru, apostrofirajući važnost održavanja političkog dijaloga na visokom nivou. Tokom boravka u Rimu, Milatović će se sastati i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Lorencom Fontanom, premijerkom Đorđom Meloni i ministrom vanjskih poslova Antoniom Tajanijem. Predviđeni su i susreti sa predstavnicima Unije Privrednih komora i Terne."Uz jačanje bilateralne saradnje, zvaničnom posjetom Italiji predsjednik Milatović nastavlja i niz posjeta zemljama EU u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Izvor:RTCG