Počeo 10. Festival frankofonih studenata

Studenti 57 univerziteta iz 18 zemalja okupili su se na Univerzitetu Crne Gore, u okviru jubilarnog 10. Festivala frankofonih studenata Centralne i Istočne Evrope.

Festival će trajati do 8. septembra. Univerzitet Crne Gore je, kako ističu, organizovao ovaj događaj u saradnji sa Frankofonom univerzitetskom agencijom (AUF), jednom od najznačajnijih svjetskih univerzitetskih mreža koja broji preko 1.000 članica. Studente je, juče na svečanom otvaranju festivala u Rektoratu, u znak dobrodošlice pozdravila prorektorica za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanja Peković, regionalni direktor AUF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Mohamed Ketata, ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović i predstavnik ambasade Francuske u Crnoj Gori i direktor Francuskog Instituta Johan Uhres.

"Organizacijom ovog značajnog studentskog događaja, Univerzitet Crne Gore još jednom potvrđuje svoje strateško opredjeljenje ka internacionalizaciji i jačanju međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti, kao Univerzitet koji pruža svesrdnu podršku studentskim inicijativama okrenutim osnaživanju interkulturalnog dijaloga, kreativnosti i umjetničkih kompetencija mladih ljudi. Kao jedan od najvećih i najznačajnijih studenskih skupova u Evropi, Festival je i prilika da studenti Univerziteta Crne Gore daju svoj doprinos promociji multikulturalnosti i međunarodne univerzitetske saradnje", naglašavaju u UCG. Studenti će tokom cijele sedmice boraviti na Univerzitetu Crne Gore i kroz brojne seminare i radionice razvijati akademske, umjetničke i interkulturalne vještine. Gala ceremonija zatvaranja ovog događaja biće u petak, 8. septembra, u 18 časova, u Rektoratu UCG.

Izvor: RTCG