Povećan broj pacijenata sa stomačnim virusom, prevencija ključna

U podgoričkim domovima zdravlja u proteklim danima primijećen je osjetan porast broja pacijenata koji traže ljekarsku pomoć usljed simptoma stomačne viroze. Izabrana doktorica za odrasle, Jasmina Cvrk kazala je za Portal RTCG da je ovaj porast broja slučajeva uobičajena pojava tokom ljetnjih mjeseci, a posebno za one koji se vraćaju u Podgoricu iz obalnih regija.

"Stomačni virusi, koji se često nazivaju gastroenteritisom, pokazuju niz simptoma zbog kojih se pojedinci mogu osjećati prilično loše. Mučnina, povraćanje, dijareja i bolovi u trbuhu glavni su znaci ove bolesti", objašnjava ona.

Dodaje da ostali simptomi mogu uključivati groznicu, povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i opštu malaksalost.

"Ovi se simptomi obično manifestuju unutar dan ili dva nakon izlaganja virusu, i iako mogu biti neugodni, obično se povlače unutar nekoliko dana", kazala je Cvrk.

Naglašava da je prevencija širenja stomačnih viroza ključna, posebno tokom ljetnih mjeseci kada se virus lakše širi.

"Preporučujemo praktikovanje dobre higijene, kao što je često pranje ruku sapunom i vodom, kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Osim toga, održavanje hidratacije i konzumiranje čiste i pravilno kuvane hrane mogu znatno smanjiti šanse za dobijanje stomačnog virusa", kazala je Cvrk za portal Javnog servisa.

Ljekari savjetuju nekoliko ključnih koraka, onima koji su se ipak zarazili, kako bi osigurali brzi oporavak i spriječili širenje virusa na druge.

"Prednost treba dati odmoru i hidrataciji - unošenju dosta tečnosti, izbjegavanje teške ili masne hrane i praktikovanje dobre higijene ruku ključni su koraci. Ako se simptomi pogoršaju ili potraju duže od nedjelju dana, savjetuje se obraćanje izabranom ljekaru u nadležnom domu zdravlja", zaključuje ona.

Izvor: RTCG