Ivanović: Crna Gora će samostalno odlučiti kakvu će vladu dobiti

Crna Gora će samostalno da odluči kakvu će vladu dobiti , a Pokret Evropa sad (PES) je garant da će ta vlada biti u potpunosti posvećena evropskoj agendi, rekao je član Predsjedništva te stranke Filip Ivanović.

Ivanović je u intervjuu Vijestima rekao da će, svaka vlada koju PES bude predvodio, imati jasan program rada, koji se, u domenu spoljne politike, odnosi na ubrzanje evropskih integracija, aktivno i kredibilno članstvo u NATO i dalje snaženje dobrosusjedske saradnje.

Kako je Ivanović dodao, na unutarpolitičkom planu, prioriteti su jačanje životnog standarda građana kroz ekonomske reforme, beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao iskorjenjivanje političkog ponašanja koje je decenijama opterećivalo crnogorsko društvo i urušavalo institucije.

“Ta dva, podjednako važna, aspekta politike su i bila kriterijum po kom smo uputili pozive za pregovore o vladi, a biće takođe i svojevrstan lakmus papir za konačan ishod tih pregovora”, naveo je Ivanović.

On je rekao većina za formiranje vlade mora biti bazirana kako na spoljnopolitičkim, tako i unutarpolitičkim, ciljevima.

Kako je Ivanović dodao, prirodno je da druge države, a naročito savezničke i partnerske, pokazuju interesovanje za karakter i profil vlade, jer to umnogome utiče na stepen saradnje, ali i međusobnog povjerenja.

“To je i za nas posebno značajno, imajući u vidu spoljnopolitičke prioritete koje smo izložili. Ja to ne bih nazvao, diplomatskim pritiskom, već prosto potrebom da se, u duhu međusobnog uvažavanja, razmijene mišljenja i saopšte određeni stavovi”, smatra Ivanović.

On je istakao da to ni na koji način ne mijenja činjenicu da PES pregovore vodi samostalno i na osnovu platforme koju je sama formulisala.

“Po posljednjim istraživanjima, rekordan broj građana želi učlanjenje Crne Gore u EU, a da najveći broj njih smatra da se u spoljnoj politici najviše treba oslanjati na EU, tako da je i to dimenzija koja mora biti uzeta u obzir kada se govori o poštovanju volje građana”, napomenuo je Ivanović.

Upitan da li je tačno da je Njemačka zaprijetila blokadom u Briselu ako se uvedu proruske snage u vladu, on je naveo da ni u jednom dijelu međunarodnih kontakata koje su do sada imali takav rječnik nije upotrebljavan.

“Niti smo se susreli s bilo kakvom vrstom prijetnji. To naprosto nije ni u duhu država s dugom demokratskom tradicijom i bogatim iskustvom u međunarodnim odnosima, među kojima je svakako i Njemačka”, kazao je Ivanović.

On je rekao da je više puta javno saopšteno da je pravo Crne Gore da samostalno odluči kakvu će vladu dobiti.

“I to će će zaista tako i biti. Na to bih dodao, pojašnjenja radi, da je pravo svake druge države da odluči koji će stepen saradnje imati s Crnom Gorom, u zavisnosti od toga kakvu će crnogorska vlada politiku voditi”, dodao je Ivanović.

On je kazao da je PES garant da će ta vlada biti u potpunosti posvećena i, između ostalog, evropskoj agendi.

Na pitanje da li se može formiranje nove vlade može očekivati u septembru, Ivanović je odgovorio da je nezahvalno je u ovom trenutku davati bilo kakve prognoze koje bi suzile ili dodatno konkretizovale ustavni rok od 90 dana, koji je mandataru ostavljen za sastav vlade.

“Ono što mogu reći je da su kontakti koje imamo s potencijalnim partnerima otvoreni i korektni, te da ni u jednom trenutku nijesu prekidani”, istakao je Ivanović.

On je naveo da je svima jasno da je Crnoj Gori što prije potrebna stabilna i kompetentna vlada, koja će isporučiti sve one ambiciozne rezultate koje građani očekuju.

Ivanović je poručio da je pravi momenat da svi politički subjekti stave po strani partikularne partijske interese i okrenu se opštem dobru.

“To podrazumijeva realizaciju ciljeva koje sam ranije pomenuo. U političkom smislu, vjerujem da će naredni period vrlo jasno pokazati koje su to partije samo deklarativno proevropske, a koje su to zaista i na djelu”, naveo je Ivanović.

On je rekao da je neadekvatan nivo diplomatskog predstavljanja Crne Gore posljedica neuspjele kohabitacije između bivšeg predsjednika države i vlade.

“Očigledno je da u prethodne tri godine nije bilo razumijevanja bivšeg predsjednika, a u nekim slučajevima ni nedležnog skupštinskog odbora za vladine predloge ambasadora”, ocijenio je Ivanović.

On je kazao da to nije nije jedinstven slučaj Crne Gore ali da je činjenica da država nije bila predstavljana na odgovarajući način, što je "nesumnjivo uticalo i na njenu reputaciju".

“S obzirom na to da je i predsjednik (Jakov) Milatović više puta iznio odgovoran i relevantan stav po tom pitanju, a imajući u vidu prioritete nove vlade, siguran se da će naša diplomatska mreža biti u najkraćem roku popunjena izvrsnim kadrovima na ambasadorskom nivou”, rekao je Ivanović.

Izvor: RTCG