Refundiraće troškove i za usluge kod privatnika

Novac koji su zdravstveni osiguranici izdvojili kako bi u privatnoj klinici platili zdravstvenu uslugu koju nijesu mogli da ostvare po uputu izabranog doktora, Fond za zdravstveno osiguranje ubuduće će refundirati u punom iznosu.

To važi i za medicinsko-tehnička pomagala koja se izdaju na recept, a osiguranici ih nijesu mogli obezbijediti u zdravstvenoj ustanovi navedenoj u ugovoru, kao i za medicinska sredstva koja se ugrađuju ljudima.

Ove novine, kako je za Pobjedu kazao direktor Fonda Sead Čirgić, predviđene su pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja određenih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

“Ovim dokumentom podrazumijeva se i refundacija troškova na ime kupljenog lijeka sa Liste, koji osiguranik nije mogao da podigne na recept u visini cijene lijeka utvrđene Listom ljekova. Ukoliko na Listi lijekova nema utvrđene cijene za lijek koji se refundira, naknada će se obaviti u visini maksimalne cijene lijeka koju je utvrdila Agencija za ljekove i medicinska sredstva”, naveo je Čirgić.

Refundacija prema stvarnim troškovima radiće se na osnovu podnijetog zahtjeva osiguranog lica, dostavljenog računa i druge dokumentacije propisane pravilnikom.

Fond za zdravstveno osiguranje prihvatio je inicijativu roditelja djece oboljele od rijetkih bolesti i ljekara Kliničkog centra, kao i Udruženja osiguranih lica koja boluju od reumatoloških bolesti i proširio im pravo na medicinsku rehabilitaciju.

 

Izvor:RTCG