"Lakše do stabilne, nego do reformske vlade"

U pregovorima o formiranju 44. Vlade partije će se najviše voditi pojedinačnim interesima, zbog čega će biti teško formirati reformsku izvršnu vlast, poručila je profesorica Univerziteta Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

“Biće mnogo lakše formirati stabilnu, nego reformsku 44. Vladu, jer su potencijalni konstituenti toliko heterogeni, sa toliko oprečnim interesima i ideologijama da će jako teško biti naći kompromis. Da li će to Spajić uspjeti ostaje da se vidi”, saopštila je Đukanović u Jutarnjem programu TVCG.

Nada se da će Spajić formirati vladu u roku od 90 dana jer je to, kako kaže, važno za Crnu Goru kako bi krenuli naprijed.

“Proces pregovora biće složen i komplikovan i nisam sigurna da Spajić ima autoritet, snagu i mogućnost da pomiri sve te heterogenosti i da napravi jasnu orjentaciju ka Evropi i očekivanju Zapada”, navela je Đukanović, nakon što je Spajić juče od šefa države i partijskog kolege Jakova Milatovića dobio mandat za sastav vlade.

Govoreći o mogućnosti da koalicija “Za budućnost Crne Gore” bude dio 44. Vlade, ona ističe:

“Ako Spajić želi da napravi pro-evropsku vladu mislim da su te mogućnosti koaliranja mnogo manje, gotovo da ne postoje. To je moj lični stav, imajući u vidu jasne stavove predstavnika partija iz koalicije ZBCG po pitanju značajnih tema kada govorimo o evropskim i demokratskim principima”, navela je Đukanović.

Ipak, kaže da ulazak ZBCG u vladu nije nerealan, ali će zavisiti od toga kakvu ćemo vladu dobiti.

Na drugoj stranu, ističe Đukanović, juče smo čuli da se govori o značajnoj većini koja podržava Spajića, ali je dodaje, važnije koje će partije podržati Spajićev koncept.

“Sada dolazi mnogo komlikovaniji period kada je riječ o podršci njemu i njegovom programu za sastav Vlade”, navodi Đukanović.

Ona kaže da smo kroz dosadašnje pregovore vidjeli da sve partije pokušavaju ući u 44. vladu i kako dodaje Đukanović, zauzmu što više resora.

“Meni sada izgleda da su veće šanse da dobijemu stabilnu vladu koja će nastaviti prakse aktuelne i prethodnih vlada, nego što ćemo dobiti pro-evropsku i reformsku vladu. Čini mi se da svi oni koju su juče podržali Spajića u jednom trenutku očekuju i nove izbore ili u jednom trenutku, ako ne budu zadovoljni pozicijama koje dobiju u novoj vladi”, saopštila je Đukanović.

Smatra i da će partije pokušavati u pregovorima da nađu prostor za ispunjavanje svojih interesa više nego da teže ispunjavanju predizbornih obećanja.

“Mislim da svi pokušavaju da nađu prostor za svoje partijske interese, pa čak i lične, mnogo više nego što će naći kompromisno rješenje da ispune obećanja koja su dala građanima”, navela je Đukanović. Podsjeća i da smo u predizbornoj kampanji čuli brojna nerealna obećanja.

“Meni će biti jako interesantno da vidim od buduće vlade da li će ta obećanja biti ispunjena, jer ako budu bićemo jedna zrela evropska država”, navela je Đukanović.

Izvor: RTCG

Foto: Standard