Od Tivta do Jaza modernom saobraćajnicom za dvije godine

Premijer Dritan Abazović sa saradnicima ozvaničio je danas početak rekonstrukcije magistralnog puta Tivat - Jaz. Modernu saobraćajnicu dugačku 16 kilometara koja prolazi kroz tri opštine gradiće kineski konzorcijum Šandong sa kojom je ugovor vrijedan 53 miliona eura potpisan u martu. Premijer očekuje da ćemo modernu saobraćajnicu dobiti za dvije godine. Poručeno je i da početni radovi neće uticati na saobraćaj tokom sezone, jer se izvode mimo glavne saobraćajnice.

Iz Vlade je saopšteno da se radi o jednoj od najfrekventnijih i najopterećenijih saobraćajnica u Crnoj Gori. Trasa budućeg bulevara prolazi preko teritorije tri opštine - Tivat, Kotor i Budva.

Abazović je kazao da je danas veliki dan za Crnu Goru je jer je riječ o rekonstrukciji najfrekventnije saobraćajnice.

“Nadam se za dvije godine da ćemo imati i otvaranje ovog bulevara... Ovo nije kraj i naravno da treba da se radi i zaobilaznica oko Budve i drugih primorskih gradova”, kazao je Abazović na svečanosti.

Ako budemo ulagali u infrastrukturu kako kaže nećemo imati ni problema sa turizmom, ni sa razvojem. Vjeruje da će ovo biti podsticaj i za druge projekte.

Ponovio je i da ovi radovi neće uticati na saobraćaj tokom sezone, jer se izvode mimo glavne saobraćajnice.

“Ali sigurno da ćemo nakon sezone preći na radove na drugim djelovima”, kazao je premijer i pozvao sve na strpljenje jer je kako kaže riječ o važnoj saobraćajnici. Abazović je odgovarajući na pitanja novinara kazao da je vlada za ovaj projekat završila sve svoje obaveze.

“Eksproprijacija za neke djelove će se završiti paralelno i moramo da radimo brzo”, kazao je Abazović i dodao da je potrebno nekim projektima dati prioritet. “Radi se o samo 16 km i ja mislim da mogu biti završeni radovi za dvije godine”, kazao je premijer u tehničkom mandatu.

Na svečanosti ovim povodom, Radomir Vuksanović, direktor Uprave za saobraćaj kaže da je riječ o jednoj od najopterećenijih saobraćajnica gdje dnevno prođe oko 30.000 vozila.

Vuksanović navodi da će se izgradnjom bulevara riješiti brojni infrastrukturni problemi koje smo imali u sezoni. Rok za završetak radova je dvije godine.

“Nadam se da će izvođač potruditi da ispoštuje ovaj rok”, saopštio je Vuksanović.

Generalni direktor kineske kompanije Šandong (Shandong International Economics&Technical Cooperation Group) Cai Kun, kazao je da će kvalitetno završiti ovaj projekat, što će kako dodaje, osnažiti prijateljstvo dvije države. “Žalimo da ovaj projekat počne i završi bez problema”, naveo je Kun.

Ambasador Narodne Republike Kine Fan Kun kazao je da je gradnja u infrastrukturu osnov razvoja, svake države. Uporedom sa rekonstrukcije dionice biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

Direktor Regionalnog vodovoda Borislav Ivanković kaže da će to omogućiti povećanje protoka vode ka primorju sa sadašnjih 300 na 750 litara u sekundi. Rekonstrukcija dionice podrazumjeva izgradnju moderne saobraćajnice bulevarskog tipa, koja će imati po dvije saobraćajne trake u pravcu kretanja, obostrane trotoare i razdjelni pojas, a biće izgrađen i novi cjevovod Regionalnog vodovoda u cilju poboljšanja napajanja vodom u tri opštine.

U skladu sa zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), iz čijih se kreditnih sredstava finansira projekat, za izvođenje radova je izabran kineski konzorcijum Šandong (Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation i Shandong Luqiao Group), čija je ponuda iznosila 53,92 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Rok za završetak radova je dvije godine od uvođenja izvođača u posao.

Izvor: RTCG