CG dobila sertifikat za NATO kodifikaciju

Ministarstvu odbrane danas je dodijeljen sertifikat o uspješno završenom testiranju za sposobnost kodifikacije na nivou NATO zemalja.

Riječ je o tromjesečnom testiranju sposobnosti kodifikacije na nivou NATO zemalja, koje je potvrdilo da je kodifikaci sistem Crne Gore u potpunosti usklađen sa pravilima i procedurama NATO kodifikacionog sistema (NCS).

Testiranje su obavili sertifikovani testeri iz SAD-a, Francuske, Belgije, Finske, Novog Zelanda i NATO Agencije NSPA.

"Koliki je to bio izazov, govore podace da je tesitranje trajalo puna četiri mjeseca, u toku kojih su obavljene 184 dvosmjerne transakcije putem test softvera i softvera BULCOD, razmijenjeno je preko 440 mailova sa kodifikacionim biroima zemalja sertifikovanih testera", saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Specifičnost ovog testa, kako je istakao načelnik Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i kvalitet, pukovnik Marinko Aleksić, jeste da je on isti za sve zemlje i da nema razlike između velikih i malih zemalja ili sistema.

Predsjedavajući NATO komiteta za kodifikaciju AC135, Vanden Dris čestitao je Crnoj Gori na integrisanju u NATO kodifikacioni sistem i dodao da kodifikacija predstavlja investiciju u pogledu ljudstva i novca.

Povraćaj investicija je zagarantovan i benefiti kodifikacionog Sistema su značajni u tom pogledu.

"Ministar odbrane  Predrag Bošković, nakon primljenog sertifikata podsjetio je da se Ministarstvo odbrane integrisalo u još jednoj nadležnosti Direktorata za materijalne resurse, a to je standardizacija opreme, i potpisivanje ratifikacije prvih NATO standarda, kao rezultate ozbiljnih priprema", naglasili su iz Ministarstva.

Izvor:rtcg