Intenzivnija saradnja u oblasti zaštite finansijskih interesa

Crna Gora i Srbija ubuduće će intenzivnije i bliže sarađivati u oblasti zaštite finansijskih interesa dvije zemlje.

Sekretarka crnogorskog Ministarstva finansija Ana Raičević i glavna budžetska inspektorka Jelena Perućica, sastale su se u Beogradu sa pomoćnicom ministra Sektora za budžetsku inspekciju u Ministarstvu finansija Srbije, Anom Tešić.

“U fokusu dvodnevne posjete predstavnika Ministarstva finansija Beogradu, bila je razmjena znanja i iskustava iz oblasti budžetske inspekcije sa kolegama iz Srbije, sa posebnim osvrtom na proces reformi sistema javnih finansija, kao i operacionalizacije funkcije budžetske inspekcije, u skladu sa zahtjevima pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijski nadzor”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tokom sastanka razmotrena su brojna pitanja iz domena rada budžetskih inspekcija, sa akcentom na potrebu uspostavljanja adekvatnog regulatornog okvira u pravni sistem Crne Gore, uz usvajanje pratećih podzakonskih akata, pravilnika, metodologija i strategije.

Zajednički je konstatovano da će usklađivanjem zakonodavstva biti funkcionalna i sama organizacija budžetske inspekcije, a samim tim i postupanja u konkretnim slučajevima prijava nepravilnosti, odnosno nezakonotog korišćenja budžetskih sredstava.

Izvor: MINA