Bečić: Milatović da povjeri mandat Spajiću

Demokratska Crna Gora daje saglasnost predsjedniku Jakovu Milatoviću da povjeri mandat za sastav nove vlade Milojku Spajiću očekujući da će on u narednom periodu naći zajednički jezik sa drugim koalicionim partnerima, kazao je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem o izboru mandatara za sastav nove 44. vlade.

Bečić je kazao da je sa Milatovićem imao sadržajan razgovor na kojem su iskazali očekivanja da u što skorijem roku Crna Gora dobije novu zakonodavnu izvršnu vlast.

"Istakli smo da Crnoj Gori ne treba ni ekspertska ni manjinska vlada već je potrebna politčka vlada koja će imati podršku većine poslanika u parlamentu. Jasno je da je dobro je i bolje da je ta podrška veća ali da je najvažnije da Crna Gora da izađe iz VD stanja i da dobije novu vladu", istakao je Bečić. 

Komentarišući navode da u pregovorima može biti tačka spoticanja mjesto predsjednika parlamenta, Bečić je kazao da Demokrate nikad nijesu nikoga ucjenjivale i da su samo dogovarale i prihvatile ponudu koju im je uputio Spajić.

"Demokrate nikad nijesu trgovale, niti su ikada bilo koga ucjenjivale. Demokrate su uvijek razgovarale, dogovarale i prihvatili ponudu koju nam je uputio kandidat za mandatara za sastav nove vlade", istakao je on.

Bečić je istakao da Demokrate nikada nijedan politički proces nijesu doživljavale kao trgovinu.

Na pitanje šta je tačno ponuđeno Demokratskoj Crnoj Gori Bečić je kazao da će to saopštiti mandatar koji vodi proces onda kada bude smatrao da je zaokružio proces i da može da izađe sa finalnim proizvodima u odnosu na sve potencijalne koalicione partnere.

"Ne želim da govorim u nečije ime, da odmažem u bilo kom procesu. Između nas nema otvorenih pitanja i mi imamo dogovor među nama, zbog toga i na bazi demokratskih principa jer su osvojili najviše mandata na izborima, dali smo saglasnost da predsjednik države povjeri mandat za sastav nove vlade Spajiću", poručio je Bečić.

Milatović će danas održati konsultacije i sa predstavnicima Bošnjačke stranke i Demokratske narodne partije.

Milatović je juče razgovarao sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, liderom DPS-a Danijelom Živkovićem i liderom ZBCG Andrijom Mandićem.

"Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je konsultacije sa političkim subjektima zastupljenim u Skupštini oko izbora mandatara za sastav 44. Vlade Crne Gore. Redosljed sastanaka sa političkim subjektima određen je shodno broju osvojenih mandata u Parlamentu", navodi se u saopštenju. 

U toku prvog dana konsultacija predsjednik Milatović razgovarao je prvo sa predstavnicima Pokreta Evropa Sad, koje je predvodio predsjednik PES-a Milojko Spajić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Novske liste i Alternative.

Na sastancima, predsjednik Milatović je izrazio interesovanje o stavovima sagovornika po pitanju programskih prioriteta buduće Vlade, njenoj strukturi, modelu i političkoj podršci za njeno formiranje u Parlamentu Crne Gore.

"Posebna pažnja u razgovorima je posvećena pitanju evropskih integracija, vladavine prava, ekonomskog razvoja, vanjske politike i izlaska države iz institucionalne krize", zaključuje se u saopštenju. 

izvor-rtcg