Duran: Prioritet poglavlja 23 i 24, ali fokus na kvalitetu, ne na brzini

Evropska unija želi da nova Vlada u Crnoj Gori bude stabilna. Želi i da nova izvršna vlast odmah po formiranju nastavi pregovarački proces sa Briselom, kazao je otpravnik poslova ambasade Španije u Crnoj Gori Manuel Duran. Uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, Duran poručuje i da je moguće jačanje desnice što bi moglo promijeniti pozitavan stav zvaničnog Madrida prema procesu proširenja.

Ko god bude dio nove Vlade, za ubrzanje evropskog puta Crne Gore, najvažnije je da izvršna vlast bude stabilna. Mora i da postoji konsenzus za nastavak reformi, kaže otpravnik poslova ambasade Španije Manuel Duran.

"Bilo bi idealno kada bi različite političke snage u crnogorskom parlamentu, mogle da dođu do dogovora kada je u pitanju ispunjavanje kriterijuma iz evropske agende. Možemo reći da je Crna Gora i dalje prva u redu kada je u pitanju buduće članstvo. No, kako bi ubrzala proces, potrebna je Vlada koja je fokusirana na evropski put", naglasio je Duran.

Na pitanje koji su to ključni koraci koje Crna Gora treba da nastavi kako bi odblokirala pregovarački proces Duran odgovara da je poznato da je EU uspostavila metodologiju za pregovaracki proces prije dvije godine.

"Najizazovnija poglavlja su 23 i 24. Stoga, nova Vlada treba da bude fokusirana na ispunjavanje kriterijuma iz oblasti vladavine prava, pravosuđa i borbe protiv korupcije", kaže Duran.

U ispunjavanju zadataka iz evropske agende, međutim, ne treba stavljati fokus na brzinu, već kvalitet, i, kako ponovo apostrofira Duran, uspostvaljanje konsenzusa u novoj Vladi.

Ukoliko svi žele da idu istim putem i da sprovode reforme, desiće se i reforma pravosuđa, kao i jačanje vladavine prava, ukoliko krenemo naprijed, u Španiji, koja od 1.jula predsjedava Evropskom unijom, imamo pouzdanog prijatelja, jer je Madrid uvijek podrzavao proširenje Unije.

Izvor: RTCG