UK će nastaviti da podržava ubrzanje evroatlantskog puta Crne Gore

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) nastaviće da podržava ubrzanje evroatlantskog puta Crne Gore, poručila je britanska ambasadorka Karen Medoks, navodeći da očekuje da će konstituisanjem novog saziva parlamenta i nove Vlade doći do napretka u stvaranju reformi u državi.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednica parlamenta Danijela Đurović primila je danas Medoks u oproštajnu posjetu.

Medoks je zahvalila Đurović na prijemu i kazala da joj je bilo zadovoljstvo da bude predstavnica UK u Crnoj Gori.

Ona je istakla saradnju sa Skupštinom Crne Gore, koja je uvijek bila dobra i plodotvorna i rezultirala konkretnim aktivnostima koje su doprinijele poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

„Medoks je izrazila očekivanje da će konstituisanjem novog saziva parlamenta i nove Vlade doći do napretka u stvaranju reformi u našoj zemlji i da će se, prije svega, ubrzati evroatlantski put Crne Gore, čemu će UK nastaviti da pruža svesrdnu podršku“, navodi se u saopštenju.

Đurović je zahvalila Medoks na predanom i posvećenom radu na unapređenju crnogorsko-britanskih međudržavnih veza.

Ona je istakla da su tokom mandata Medoks realizovane brojne inicijative u raznovrsnim oblastima, posebno u oblasti odbrane, saradnje policijskih i carinskih službi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i unapređenju sajber kapaciteta i otpornosti.

„Posebno cijenimo što London nastavlja da pruža podršku našem evropskom putu nezavisno od izlaska iz Evropske unije i ohrabreni smo činjenicom da je britanska strana prisutna i posvećena regionu“, navela je Đurović.

To se, kako je kazala, ogleda i kroz angažman specijalnog izaslanika britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuarta Piča i njegov redovan dijalog sa crnogorskim zvaničnicima.

Ona je naročito zahvalila Medoks na pažnji koju je posvetila pitanjima rodne ravnopravnosti i poboljšanja položaja žena u Crnoj Gori, i istakla da je njen doprinos u tom domenu bio dragocjen.

Izvor: Mina