Vlada Crne Gore da zaštiti crnogorske diplome

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je Ministarstvu prosvjete i Vladi Crne Gore, Urgenciju za hitno rješavanje problema nepriznavanja crnogorskih diploma u Srbiji.

Iz te nevladine organizacije (NVO) je saopšteno da je CGO od septembra 2017. godine ukazivao na taj problem, ali nije došlo do njegovog rješavanja, već do eskalacije.

„Prije gotovo godinu otvorili smo pitanje (ne)priznavanja diploma Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) u Srbiji za potrebe tržišta rada“, podsjetili su iz CGO-a.

Oni su kazali da im je Ministarstvo prosvjete tada odgovorilo da je upućeno u tu situaciju, da imaju izvanrednu saradnju sa ENIC centrima u regionu, uključujući i Srbiju, kao i da će se obratiti nadležnom ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije kako bi se riješio taj problem.

Navodi se da je istim povodom CGO, u novembru 2017. godine, uputio prvu Urgenciju Ministarstvu prosvjete.

„Sada se studenti javljaju CGO-u sa dodatnim problemom - od juna ove godine zaustavljeno je priznavanje crnogorskih diploma i za potrebe nastavka obrazovanja u Srbiji, a što je u isključivoj nadležnosti tamošnjih univerziteta“, saopštili su iz CGO-a.

Prema njihovim riječima, pored ENIC centra koji ne priznaje crnogorske diplome za tržište rada u Srbiji, sada je raširena praksa da ih ni univerziteti u Srbiji ne priznaju za potrebe daljeg obrazovanja.

Iz CGO-a su ocijenili da najadekvatniju mjeru za rješavanje tog ozbiljnog međudržavnog pitanja može i mora sprovesti isključivo Vlada i nadležno ministarstvo, kako bi zaštitili kredibilitet crnogorskih visokoškolskih ustanova na regionalnom i međunarodnom tržištu rada i visokog obrazovanja i interese crnogorskih visokoškolaca.

Izvor:mina