"Važno da nova vlada ima podršku najmanje 49 poslanika"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatvić poručio je da je veoma važno da Crna Gora dobije stabilnu Vladu sa podrškom namanje 49 poslanika u Skupštini, i da ta vlada bude principijelno i programski utemeljena na onome što je ubrzanje evropske agende Crne Gore. “Sa najvećim legitimitetom u zemlji apsolutno želim da iskažem očekivanje građana u čije ime pričam.

Ta vlada mora da bude reformska i evropska i da bude stabilna. To kao predsjednik Crne Gore želim", poručio je Milatović. Dodjela mandata za sastav nove vlade zavisiće od tužilačke odluke u slučaju Do Kvon, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dodajući da ima povjerenja u lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića da je ono što je izjavljivao tim povodom istina. Upitan da li bi dva formirana predmeta formirana povodom slučaja Do Kvon, mogla biti prepreka za davanje mandata za sastav vlade Spajiću, Milatović je odgovorio ne bi komentarisao istrage koje su trenutno pokrenute. “Ono što znam je da je Spajić predvodio izbornu listu koja je osvojila najveći broj mandata. Vrlo odgovorno ću pristupiti formalnim konsultacijama koje se tiču formiranja vlade”, rekao je Milatović u emisiji Načisto na televiziji Vijesti. Na pitanje  da li je kao stranački funkcioner uključen u pregovore oko formiranje 44. vlade, Milatović je podsjetio da je i ranije najavio da neće učestvovati uopšte u izbornoj kampanji. “Nijesam aktivno učestvovao u kampanji i pokazao dobru demokratsku praksu. Ne učestvujem aktivno u formiranju vlade”, kazao je Milatović, prenosi portal Vijesti.

On je rekao da je Spajić predvodio izbornu listu PES-a i da je on taj koji vodi tu komunikaciju.“I to mu mjesto pripada. Imam prioritet i primat ovamo što se zove predsjednička pozicija i želim da zadržim dozu neutralnosti i objektivnosti”, rekao je Milatović. Milatović je rekao i da je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenbera pozvao da dođe u Crnu Goru i da oda počast nevino stradalim žrtvama iz 1999. godine. “Bio je malo zatečen, ali je dobro odreagovao i kazao da će sa svojim timom razmisliti o tome”, rekao je Milatović.

Izvor:RTCG