Šta je alternativa za sve one „okorjele“ pušače?

Rigorozne mjere neće natjerati ljude da promijene svoje učestale navike. Svaka velika odluka desi se samo onda kada je osoba zaista spremna za promjene.

Bilo da izbacujete slatkiše ili brzu hranu iz ishrane, smanjujete vrijeme provedeno na telefonu, ili da ostavljate cigarete, važno je da svemu pristupite temeljno kako biste proizveli dugoročno oslobađanje od loših navika.

To je potvrđeno mnogo puta i u praksi. Ljude koji su “okorjeli” pušači veoma je teško ubijediti da prestanu, rekao je profesor Reuven Zimlichman, šef odjeljenja za medicinu i Instituta za hipertenziju u izraelskom medicinskom centru E. Volfson i direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja na Medicinskom fakultetu Sackler u Tel Avivu.

„Kao ljekari nismo uspjeli u svojim naporima da suzbijemo pušenje, s obzirom na to da broj pušača na globalnom nivou ostaje nepromijenjen. Milijardu pušača je svjedočanstvo našeg neuspjeha i sada je jasno da treba da nađemo drugo rješenje“, naveo je profesor Zimlichman.

On je dodao da već dostupne različite alternative bez dima, poput proizvoda koji zagrijavaju duvan (u Crnoj Gori najpoznatiji uređaj ove vrste je IQOS) kod kojih se štetne materije smanjuju za 95% jer se duvan zagrijava, a ne sagorijeva.

„Da li shvatate koliko života od milijardu pušača možemo da spasimo“, upitao je profesor.

 

Još razloga zašto sagorijevanje treba eliminisati

Duvanski dim je mnogo više od običnog dima koji vidimo golim okom. Naime, kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, među kojima su ugljen monoksid.

Ovaj ključni problem koji stvara duvanski dim naučnici su uspjeli da eliminišu tako što su kreirali novu tehnologiju konzumiranja duvana, poput IQOS-a.

IQOS prilikom korišćenja ne stvara dim, a bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duvan, i tako ne proizvodi katran. Prilikom pristupanja ovoj vrsti koncepta smanjenja štete, važno je ukazati da ovakvi proizvodi nisu bez rizika te da njihovo korišćenje oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

 

PROMO OBJAVA