Nema podizanja zidova na granicama

Crna Gora i Albanija će se odgovorno odnijeti u slučaju većeg priliva migranata, ali neće graditi zidove niti postavljati bodljikavu žicu, saopštili su premijeri Duško Marković i Edi Rama, nakon prve zajedničke sjednice dvije vlade u Skadru.

Marković je kazao da migracioni talas 2015. godine nije zakačio Crnu Goru, ali je već tada usvojila operativni plan koji je podrazumijevao niz mjere ako se ta ruta usmjeri preko ALbanije i Crne Gore.

“Već tada smo predvidjeli lokaciju za prihvat izbjeglica koje se nađu na teritoriji Crne Gore. Danas se želi iz različitih razloga, a prije svega političkih i manipulativinih, pretvoriti u naše opredjeljenje da želimo da pravimo kampove za ilegalne migratante", kazao je on.

Prema njegovim riječima, nema od toga ništa , osim odgovornosti zemlje da bude spremna u slučaju konkrentog izazova.

"Crna Gora je posećena da bude uz one koji su u nevolji i pomogne im i pruži svaku vrstu pomoći”, istakao je Marković na konferenciji za novinare.

On je rekao da je tačno da je ove godine evidentiran veći nivo ilegalnih ulazaka u Crnu Goru iz Albanije.

“Zajedički ćemo raditi da naše granice i zemlje budu bezbjedne, i ako se desi veliki talas migracija preko naše dvije zemlje, obezbijedimo ono što smo obavezni u skladu sa Ustavom i očuvamo stabilnost. Crna Gora i Albanija se prema tome odgovorno odnose i u ovom trenutku nema podizanja zidova, postvaljanja žica”, kazao je Makrović.

Izvor:mina