Partije čestitale Ramazamski bajram

Lideri više političkih partija čestitali su veliki islamski praznik - Ramazamski bajram.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da je Ramazanski bajram jedan od najvećih islamskih praznika, kojim se obilježava kraj mjeseca posta, zahvalnosti i odricanja. “Bajramski dani su još jedna prilika da afirmišemo naše tradicionalno gostoprimstvo, međusobno uvažavanje, poštovanje i solidarnost”, rekao je Bečić. On je naveo da Ramazanski bajram podsjeća koliko je važna tradicija i kultura Islamske zajednice u Crnoj Gori. Kako je dodao, taj praznik podsjeća da je ona dio identiteta crnogorskog društva i kao takva predstavlja nadahnuće da se njeguje multietnički i multikonfesionalni sklad.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da Ramazanski Bajram predstavlja radost za sve vjernike nakon posta, tokom kojeg su kroz obrede snažili svoj karakter i osjećaj pripadnosti islamu. On je kazao da je Bajram prilika da se svi podsjete na vrijednosti praštanja i brige za bližnje, koje su posebno potrebne u vremenima punim izazova.

Predsjednik Nove demokratske snage Forca Genci Nimanbegu rekao je da završetak posta i blagoslovi koji se stiču u Svetom mjesecu Ramazanu predstavljaju radost za sve vjernike muslimanske vjeroispovijesti. “Na prvi dan Ramazanskog bajrama, krunisani su napori svih muslimanskih vjernika koji su strpljenjem, požrtvovanošću i poniznošću prema Bogu prošli blagoslovljeni mjesec Ramazan”, kazao je Nimanbegu.

Lider Liberalne partije Andrija Popović poželio je vjernicima da im bajramski dani, nakon mjeseca Ramazana, posta, odricanja i strpljenja, donesu novu radost, dobro raspoloženje i srdačan odnos sa svim ljudima. "Crna Gora je uvijek zajedno slavila sve svoje razlike pa tako i ovaj veliki praznik proslavljamo zajedno, dijeleći radost sa prijateljima i komšijama", poručio je Popović i vjernicima poželio ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i uspjeh.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović poželio je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti da nastupajući praznik koji je simbol milosti i odricanja posluži kao putokaz ka postizanju opšte dobrobiti društva. “Vjernici su tokom ramazanskog posta jačajući duhovnu komponentu svog bića i oplemenjujući međusobne odnose na svojim najbližima, komšijama, prijateljima, sugrađanima ukazali na neophodnost razumijevanja, skladnog suživota i uzajamnog poštovanja”, rekao je Šehović.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je da, nakon iskušenja duha i tijela tokom mjeseca Ramazana, Bajram iznova afirmiše svevremene ljudske vrijednosti i poruke. Ramazanski Bajram, prema riječima Kneževića, označava pobjedu miroljubive Crne Gore, garantuje svijetlu budućnost svih vjera, koje se i u ovim turbulentnim dešavanjima znaju i umiju izdići iznad prolaznosti uvažavajući nacionalne i vjerske različitosti u svakom pa i ovom vremenu.

Izvor:MINA