Suđenje Vesni i Milošu Medenici 4, a Blažu Jovaniću 5. maja

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i njenom sinu Milošu biće održano 4. maja, kazala je za Portal RTCG savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković, dok je suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i ostalim okrivljenim, zakazano je za 5. maj.

Podsjećamo, SDT je ranije podigao optužnicu protiv Medenice i organizovane kriminalne grupe, koju je formirao njen sin Miloš. Optužnica je podignuta i protiv Miloša Medenice i još više od deset osoba, koji se terete za krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti i navođenje na protivzakoniti uticaj, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica.

Oni se sumnjiče da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja. Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih osoba čiji je cilj bio "vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova".

Izvor: RTCG