Formiraće komisije o sprovođenju ugovora sa vjerskim zajednicama

Ministarstvo pravde formiraće mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog Ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve, Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori i za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, navodi se u planu rada Ministarstva pravde za 2023. godinu.

Podsjećaju da je članom 19 Temeljnog ugovora predviđeno je obrazovanje Mješovite komisije sa jednakim brojem predstavnika strana potpisnica. "Ovom odlukom obrazuje se dio Mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve, koju čine predstavnici/ce Vlade Crne Gore", navodi se u dokumentu Ministarstva pravde. Navodi se da je Vlada Crne Gore na sjednici od 3. aprila 2014. godine donijela Odluku o obrazovanju dijela Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, koju čine predstavnici Vlade Crne Gore i predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori. "Imajući u vidu da je došlo do personalne promjene kopredsjednika i promjene članova/ica Komisije ispred Vlade Crne Gore, neophodno je izmjeniti i Odluku o obrazovanju dijela Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori", navodi se

dokumentu Vlade. Kada je riječ o odluci vezanoj za Jevrejsku zajednicu, imajući u vidu da je došlo do personalne promjene kopredsjednika i promjene članova/ica Komisije ispred Vlade Crne Gore, stekli su se uslovi za izmjenu Odluke o obrazovanju dijela Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Izvor:RTCG