Potpisan Memorandum o razumijevanju za oblast sajber bezbjednosti

Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) inteziviraće saradnju u oblasti sajber bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU). Ministar javne uprave Maraš Dukaj potpisao je danas u Dubaiju Memorandum o razumijevanju sa šefom Savjeta za sajber bezbjednost UAE, Mohamedom Hamad Al-Kuwaitijem.

Kako je saopšteno iz MJU, Dukaj je rekao da mu je velika čast što je danas imao priliku da u ime Crne Gore potpiše taj dokument. “Očekujem da ćemo kao rezultat, imati priliku da u skladu sa naprednim praksama, na lakši i brzi način, dođemo do ostvarenja naših ambicioznih zamisli kada se govori o zakonodavnom okviru, edukaciji i prevenciji i odgovoru na potencijalne sajber napade”, naveo je Dukaj. On je kazao da je od posebne važnosti i činjenica da se Memorandum ne odnosi samo na MJU, nego i na sve relevantne institucije iz sistema i privrede Crne Gore. Iz MJU su naveli da je potpisivanje Memoranduma prvi korak u realizaciji pomoći Savjeta za sajber bezbjednost UAE MJU za osnivanje Bezbjednosno-operativnog centra Vlade Crne Gore i Agencije za sajber bezbjednost.

„Imajući u vidu da je sajber bezbjednost jedan od najvećih izazova modernog doba, i da zahtijeva intenzivnu međunarodnu saradnju i kontinuiranu razmjenu iskustava, informacija i znanja, kako na regionalnom, tako i međunarodnom planu, Crna Gora i UAE inteziviraće se saradnja u oblasti sajber bezbjednosti i sajber saradnje“, kaže se u saopštenju. Navodi se da se Memorandumom promoviše saradnja u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, zakonodavna i regulatorna rješenja u toj oblasti, odnosno saradnja u prevenciji sajber rizika i odgovorima na sajber napade. Memorandum o razumijevanju potpisan je na marginama Svjetskog samita Vlada koji se održava od 13. do 15. februara u UAE.

Izvor:MINA