Poslanici o Predlogu zakona o oduzimanju imovine

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas, na vanrednoj sjednici, da razmatraju Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djetnošču.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, koji je u četvrtak saslušavao ministra pravde Marka Kovača i predstavnike državnih institucija povodom izmjena Zakona, predložiće Skupštini da se ne glasa o tom Predlogu.

Vlada je Predlog zakona utvrdila u decembru prošle godine, a zahtjev da se taj akt razmatra na posebnoj sjednici Skupštine podnio je premijer Dritan Abazović.

Predloženim zakonom propisano je da se od učinioca krivičnog djela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom djelatnošću, a njena ukupno procijenjena vrijednost iznosi najmanje 50 hiljada EUR, ako je potvrđena optužnica za krivična djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

Vlada je u međuvremenu utvrdila amandmane na Predlog izmjena Zakona kojima je predviđeno da se postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi može pokrenuti i nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, kada postoji dovoljan stepen sumnje da je ona stečena kriminalnom djelatnošću.

Potparolka Evropska komisija (EK) Ana Pisonero rekla je da je EK zabrinuta zbog potencijalnog usvajanja izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću jer su ignorisane njene preporuke.

Izvor:mina