Vlada: Poseban program ekonomskog državljanstva ukinut krajem prošle godine

Crna Gora je informisala predstavnike EU da je po pitanju ekonomskog državljanstva Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore zvanično završen 31. decembra 2022. godine, što je, kako su kazali, na liniji preporuka EK o rizicima koje ovaj program nosi sa sobom".

Ta informacija navedena je u Izvještaju sa 12 sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog 25. januara u Briselu, u hibridnom formatu. Vlada je taj izvještaj objavila sinoć.

Kako se navodi u tom dokumentu, delegacija EU je na sjednici Odbora pozvala Crnu Goru da obezbijedi neophodna finansijska sredstva za implementaciju Šengenskog akcionog plana i poboljšanje granica.

"Iako vizna politika još nije usklađena s evropskom, delegacija EU je pozdravila posljednje aktivnosti preduzete na tom planu, posebno kada je riječ o uspostavljanju viznog režima s Kubom i ponovnog uvođenja viza za državljane Ujedinjenih Arapskih Emirata. Apostrofiran je značaj ukidanja šeme ekonomskog državljanstva, uz obrazloženje da ono predstavlja rizike za izvršenje teških krivičnih djela", piše u izvještaju sa sjednice odbora.

Crnogorska delegacija je posebno ukazala na novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, koji između ostalog predviđa povećanje broja radnih mjesta u Sektoru granične policije za 168 u odnosu na prethodni.

Izvor:rtcg