Medinciski tim za traganje i spašavanje biće upućen u Tursku

Medicinski tim za traganje i spašavanje iz ruševina, koji čini 13 članova, biće upućen u Tursku, odlučeno je na današnjoj telefonskoj sjednici Vlade.

Vlada je, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informaciju o upućivanju Medicinskog tima u Tursku.

U Informaciji se navodi da je Vlada Turske uputila zahtjev za pomoć preko Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije, NATO-a i Ujedinjenih nacija, radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je u ponedeljak pogodio tu državu.

Kako se precizira, zbog traganja i spašavanja iz ruševina turska Vlada je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednje lakog i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu.Ističe se da je, Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, pripremilo Medicinski tim za traganje i spašavanje iz ruševina, koji čini 13 članova.

"Tim čine dva doktora medicine, deset medicinskih tehničara i jedna osoba za pružanje logistike, koji su zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoc“, navodi se u Informaciji.

Kako se dodaje, za potrebe Medicinskog tima obezbijeđena su neophodna oprema, hrana i ostala sredstava za logistiku.

„Obezbijeđena je i bankovna kartica sa iznosom od deset hiljada EUR za vođu Medicinskog tima, neograničen mobilni internet za sve članove tima i osiguranje za članove tima“, piše u Informaciji.Tim će do Istanbula transportovati Turkish Airlines.

Izvor:mina