Crnogorski spasioci kreću ka Turskoj

Pripadnici crnogorskog tima za traganje i spašavanje njih 23 kreću večeras za Tursku, kako bi pomogli u akcijama spašavanja, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu državu i Siriju.

Vlada Crne Gore je donijela odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanje u Tursku.

U Informaciji o upućivanju tima za traganje i spašavanje navodi se da je Vlada Turske uputila zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i Ujedinjenih nacija radi spašavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio tu državu.

„Zbog traganja i spašavanja iz ruševina Vlada Turske je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu“, piše u informaciji.

Navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spašavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremilo tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan kazao je ranije danas za TVCG da crnogorski spasioci idu u grad Adana za početak, jer je tamo formiran krizni štab, a onda će po potrebi biti upućivani u ugrožena područja.

"Veoma smo zahvalni na pomoći i izrazima saučešća koje su uputili i zvaničnici, a i narod, telefon u ambasadi ne prestaje da zvoni. Veoma nam znači što je crnogorski narod od prvog trena sa nama i to nas tješi", kazao je Kalkavan.

Izvor:rtcg