Konstatovan prekid mandata Maji Jovanović, biraju v.d. VDT-a

Tužilački savjet danas bi trebalo da izabere novog vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Sjednici TS predsjedava tužilac Nikola Samardžić. Članovi TS-a na početku su konstatovati da je dosadašnjoj v.d. VDT-a Maji Jovanović istekao drugi šestomjesečni mandat. Novi kandidati za tu funkciju su Milorad Marković, magistar pravnih nauka i specijalna tužiteljka i članica Tužilačkog savjeta  Sanja Jovićević. Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević poslala je zahtjev TS-u da se izuzme iz rada tokom odlučivanja ko će biti v.d. VDT-a jer je dostavila kandidaturu za tu poziciju, a TS je konstatovao njeno izuzeće. Stevo Muk, član TS pitao je da li Sanja Jovićević ispunjava uslove koji se odnose na zabranu napredovanja za vrijeme mandata u TS.

"Pitanje je da li se u ovom trenutku dok je Sanja Jovićević i dalje član TS može pristupiti razmatranju njene prijave", pitao je Muk i kandidovao to pitanje za raspravu.  On smatra da se kandidatura Sanje Jovićević ne može uzeti u razmatranje. "U tom smislu se neću izjašnjavati o njenoj prijavi i biografiji i davati bilo kakvu kvalifikaciju iz tih navedenih razloga", naveo je Muk.  Govoreći o Miloradu Markoviću, kazao je da je riječ o kandidatu koji ima relevantno međunarodno iskustvo kao neko ko je nacionalni konsultant u Savjetu Evrope. Naveo je i da je Markovićev program rada detaljno pročitao. "Čini mi se da pravilno identifikuje i detektuje neke ključne probleme i izazove i daje smjernice koje su meni lično bliske o tim izazovima sam govorio i prije nego što sam postao člna TS", naveo je Muk. Članica TS Đurđina Nina Ivanović saopštila je da oko pitnja kandidature Sanje Jovićević nema dileme jer TS ne bira novog v.d. VDT-a već ga, kako je saopštila, samo određuje.  "Zato nijesmo raspisali javni poziv nego poziv koji je konsultativnog značenja. Ovaj člna 27 govori o izboru da član TS ne može biti biran. Ovo nije izbor. Mi ovdje ne sprovodimo bilo kakav postupak niti imamo intervjue s njima, niti ih ocjenjujemo niti bodujemo", navela je Ivanović i dodala da tu nema nikave dileme. 

Vlada Crne Gore u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je traženo da se mandat vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) ne ograničava na dva mandata, nego da traje do izbora VDT-a u punom mandatu. Zakonodavni odbor Skupštine utvrdio je ranije da predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Izvor:RTCG