Vujović: Crnoj Gori neće biti uskraćena podrška iz EU fondova

Crna Gora nije dobila nikakvu zvaničnu najavu iz institucija Evropske unije (EU) o mogućem umanjenju podrške iz evropskih fondova, kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović.

Sa više adresa posljednjih sedmica stizale su poruke upozorenja o mogućem zaustavljanju procesa pregovora sa EU zbog političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi, uz ocjene da bi među sankcijama moglo biti i ukidanje podrške iz EU fondova. Vujović je u intervjuu agenciji MINA kazao da vjeruje da do ishoda u kojem bi Crnoj Gori mogao biti uskraćen dio finansijske podrške iz evropskih fondova ne može i neće doći. „Tome u prilog ide i činjenica da do sada, čak ni u kontekstu poznatih izazova u oblasti političkih kriterijuma sa kojima se suočavamo, nijesmo dobili direktno bilo kakvu zvaničnu najavu iz Evropske komisije (EK) ili ostalih institucija EU o mogućem umanjenju podrške iz evropskih fondova“, rekao je Vujović.

On je kazao da na tehničkom i administrativnom nivou redovno nastavljaju sa pripremom novih i sprovođenjem već odobrenih projekata koje finansira EU, uz stalni dijalnog sa nadležnim službama EK. Prema riječima Vujovića, nastavak finansijske podrške EU je od izuzetne važnosti tokom aktuelne faze procesa pristupanja. Vujović je, govoreći o uspjehu u korišćenju evropskih fondova, kazao da postoji stalni napredak i po pitanju iznosa sredstava koja se povlače, ali i po pitanju kapaciteta za pripremu i sprovođenje projekata u svim strukturama koje su prepoznate kao potencijalni korisnici sredstava EU. „Ovo Crnu Goru zaista svrstava u red uspješnih država kada je u pitanju korišćenje pretpristupne podrške EU“, naglasio je Vujović.