Promijeniti alarmantnu sliku umiranja od raka grlića materice

U Crnoj Gori rak grlića materice jedan je od vodećih uzroka obolijevanja i umiranja kod žena i tu alarmantnu sliku potrebno je hitno promijeniti, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, na sastanku sa direktorima zdrastvenih ustanova, koordinatorima HPV vakcinacije i skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice. 

Kako je kazao to zabrinjava imajući u vidu da je riječ o jednoj od najpreventabilnijih malignih bolesti. "Učestalost javljanja i umiranja od ove bolesti u Crnoj Gori više nego jasno ukazuju da hitno moramo da preduzmemo sve preventivne aktivnosti koje u narednim godinama i decenijama mogu da promijene ovu, trenutno, alarmantnu sliku", poručio je Šćekić na sastanku koji su Ministarstvo i Institut za javno zdravlje organizovali u okviru obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice.

On je rekao da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svojim posljednjim procjenama iz 2020. godine navela da Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja i najveću dobno standardizovanu stopu umiranja od karcinoma grlića materice u evropskom regionu. "Skoro da nam ne treba nijedan drugi argument nego da naporno i kontinuirano radimo da tu sliku promijenimo", kazao je Šćekić. On je naveo da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa IJZ pokrenuo aktivnosti da se uspostave i pokrenu dva sistematski organizovana preventivna programa - redovna vakcinacija protiv HPV infekcija i sistematski organizovani skrining program karcinoma grlića materice. "HPV vakcinaciju prvi put u istoriji našeg zdravstvenog sistema, a skrining program da nastavimo nakon prekida od više od dvije godine", rekao je Šćekić.

izvor:RTCG