"Nijesam optimista, Đukanoviću odgovora blokada Ustavnog suda"

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da nije optimista da će biti izabrane sudije Ustavnog suda, jer predsjedniku Milu Đukanoviću nikako ne godi da se riješe mnoge krize, uzrokovane samo jednom, a to je blokada izbora sudija tog suda.Kako je kazao gostujući u emisiji Radija Crne Gore "Link", ova tišina nije pobjednička, već naprotiv, i biće opet problem kada se završe razgovori sa kandidatima i pristupi biranju četvoro sudija."Neće biti dovoljno naših ili dovoljno njihovih.

Ali ono što je nepodustivo je da neko ko je imao političke veze i člansku kartu DPS-a, vjeruje da je dobar kandidat za sudiju Ustavnog suda. Nećemo dopustiti da takav sudija bude izabran i da tako vještački DPS pobijedi u Ustavnom sudu. To bi bio krah demokratije", naglasio je Danilović.Veliki broj kandidata se prijavio, a to je, kako smatra Danilović, posljedica pritiska međunarodne zajednice, Brisela, a i drugih centara moći, ali možda i upornosti uglednih pravnika da se prijave vjerujući da neko od njih mora biti izabran.Kako je kazao, prepustiće poslaniku Ujedinjene Vladimiru Dobričaninu da procijeni koje kandidate treba glasati, ali je siguran da među prijavljenima ima onih koji su pokazali političku neutralnost i iskustvo, i životno i pravno, da obavljaju ovu funkciju.

Međunarodna zajednica se, kako ističe, odavno ponaša na sličan način prema Crnoj Gori sa pohvalama i kritikama."Oni žele i demokratizaciju i stabilizaciju, ali ne treba da zaborave da smo se mi, opozicija, borili i izborili sa režimom koji se nije mijenjao 30 godina. Valjalo bi da sa nama postupaju kako sa partnerima, a ne kao sa nekim ko je kriv. Oni dobro razumiju šta se dešava, ali u pitanju su interesi", smatra predsjednik Ujedinjene CG.Ocjenjuje da pritisak da se pošto poto izaberu sudije Ustavnog suda nije rješenje za pravu demokratizaciju društva.Navodi da mu nije jasno zašto se nijesu spojili parlamentarni i predsjednički izbori."Da imam moć to bi bilo spojeno, jer je logično. Sve smo to sami zakuvali i servirali na političku trpezu. Evo svi prijetimo izborima, a kad mogu biti sjutra, onda se kalkuliše. Mi smo sa Demokratama i DF-om i sa svima drugima spremni da skratimo mandat Skupštini. Ako je kome trebalo skratiti mandat, onda je to ovoj Skupštini", naglašava Danilović.

Izvor:rtcg