Bez kompletiranja Ustavnog suda, blokada EU integracija izvijesna

Ukoliko ni šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda ne uspije, doći će do prekida pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), ali i institucionalnog haosa u kome će sve biti moguće, upozorio je diplomata i profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević.

On je ocijenio i da je nedavna posjeta šefice slovenačke diplomatije Tanje Fajon Podgorici bila korisna, ali i zakašnjela.Garčević je istakao da EU i Sjedinjene Države nijesu ni svijesne razmjere krize koja je u Crnoj Gori dostigla vrhunac, a koja je, kako kaže, počela i prije 2020. godine."Nikoga ne treba da iznenadi ovakav rezultat ako se uzmu u obzir dešavanja tokom proteklih godina. Mi smo se već dugo vremena nalazili na sporoj traci prema EU. Mislim da je to posebno bilo jasno nakon prijema u NATO", kazao je Garčević.Prema njegovim riječima u posljednjih 18 mjeseci Crna Gora nazaduje u gotovo svakom pogledu.Garčević je kazao da čak iako dođe do izbora sudija Ustavnog suda, svima u EU će biti jasno da je to bio rezultat upozorenja, a ne istinska želja onih koji se bave politikom u Crnoj Gori da se kriza razriješi.

"Ukoliko se pak, i ovoga puta, ne donese odluka o sudijama ustavnog suda, naći ćemo se pred institucionalnim haosom gdje će biti moguće sve", upozorio jei Garčević.

On smatra i da se, bez kompletiranja Ustavnog suda, situacija koja je u Podgorici uslijedila nakon oktobrarskih lokalnih izbora može očekivati i nakon predsjedničkih."Ne kažem da će se to dogoditi, ali ukoliko se dogodi, neće biti Ustavnog suda kao konačnog normativnog tijela da donese odluku", nave je Garčević.

Izvor: Mina